Bár a nagy sportesemények átmenetileg megdobják a sörfogyasztást, idén is az időjárás fogja végül eldönteni, hogy a tavalyi visszaesést követően most korrigálhat-e felfelé a sörpiac.

Tavaly az országban jelen lévő öt legjelentősebb sörgyártó adatai alapján a Magyarországon értékesített sör mennyisége alig több, mint 5,4 millió hektoliter volt, ami 10 százalékos visszaesést jelentett a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliteres szinthez képest.

Az idei évben ugyan sikerülhet e lemaradás egy részét ledolgozni, de hosszú távon, illeszkedve a globális trendekhez, az alkoholfogyasztás visszaesésével párhuzamosan a sörfogyasztás is trendszerűen csökken.

„A sörfogyasztás alakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező az időjárás, amelyet hetekkel előre is nehéz tervezni. Bár a szakmában is várakozások övezik a jelentős nyári sportesemények, kiemelten is a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia pozitív hatását  a sörfogyasztás alakulására, ezek hatása ebben a tekintetben nem számottevő – tájékoztatta az Agroinform.hu-t  Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A sörpiac mindenesetre a népszerű, jól ismert márkák mellett aktuális újdonságokkal is igyekszik előrukkolni.

Az idei új trendek közül az alkoholmentes kategória dinamikus növekedésére számítanak, amely hosszú távon hatékony válasz lehet a sörgyártók részéről az alkoholfogyasztási igények visszaszorulására. Különösen az új gyümölcskülönlegességekkel ízesített termékek fogyhatnak.

A teljes piacot tekintve ugyanakkor, ahol továbbra is az összforgalom 90 százalékát adják a lager sörök (bajor, bécsi, illetve pilzeni típusok), ezek a változások egyelőre csak egy lassú átrendeződés első jeleinek tekinthetők.

Látványos azonban a minőségi sörök felé történő elmozdulás: a szuperprémium és prémium szegmensek aránya idén már a teljes forgalom harmadát teszi ki, szemben a 4-5 évvel ezelőtti 25 százalékkal. Annak ellenére is töretlen a minőségi sörök felé történő elmozdulás, hogy a KSH adatai szerint ismét nőtt az árkülönbség a világos és a minőségi sörök között. 2023-ban fél liter minőségi sör fogyasztói átlagára 434 forint volt, ami 22 százalékkal magasabb a világos sörök 356 forintos átlagáránál. Az előző évben a két árkategória között még csupán 14 százaléknyi volt különbség.

Ami pedig a kisüzemi sörfőzdéket illeti: bár kissé növekedett a piaci pozíciójuk, ők továbbra is kockázatos helyzetben vannak. 

A mintegy 80-90 kisüzemi sörfőzde, köztük néhány kézműves termékeket is gyártó vállalkozás, a teljes piaci visszaeséssel szemben 2 százalékos növekedésről tudott beszámolni.