A néhány évvel ezelőtti vizsgálat során a GVH feltárta, hogy a Spar jogsértő beszerzői gyakorlatot alakított ki, és jelentős piaci erejével is visszaélt, a megállapítás szerint az áruházlánc bónuszrendszere indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak annak érdekében, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A közlemény szerint a GVH Versenytanácsa a jogsértések megállapításán túl egy összetett, közel 1,7 milliárd forintos kötelezettségvállalási program végrehajtás is elrendelte, melynek része volt az is, hogy teljesen új, korábban nem létező munkahelyek létesüljenek.

A SPAR a versenyhatóság felé azt vállalta, hogy hat regionális szállítói központot alakít ki Győrött, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Pécsen, Székesfehérváron és Zalaegerszegen. A szállítói központok 90 százalékban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőségeket.

A GVH közölte, a kötelezettségvállalások végrehajtását minden esetben következetesen és tüzetesen vizsgálják, és felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy a határozataiban előírt kötelezettségeket pontosan és maradéktalanul szükséges teljesíteni. Elmaradt igazolás vagy hiányos teljesítés esetén az érintett vállalkozásokra jelentős bírságot szabhatnak ki.

Reagált a SPAR: együttműködnek a hatóságokkal

A GVH közleményének megjelenése után a SPAR Magyarország is megjelentette álláspontját, melyet változtatás nélkül közlünk:

„A kötelezettségvállalások végrehajtását a nemzeti versenyhatóság minden esetben megvizsgálja, melynek kapcsán a SPAR együttműködik a GVH-val, igazolja a vállalások teljesítését, ahogy tette ezt a múltban is.

 

A SPAR Magyarország 2021-ben indította el Régiók Kincsei programját a helyi kistermelők kiváló minőségű, kézműves termékeinek piacra juttatása érdekében. A vállalat hat megyei jogú városban, – Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Pécsett és Győrben - valamint – a kötelezettségvállaláson túl - Budapesten is kialakított olyan központokat, ahol magyar mikro- és kisméretű vállalkozások, termelők, kézműves cégek, kis borászatok és sörfőzdék az adott régió számára értékesíteni tudják termékeiket. A vállalat a kötelezettségvállalás keretében 23 új munkahelyet hozott létre, új munkakörökkel. A SPAR csak Magyarországon gyártott, lehetőleg hazai alapanyagból készült termékeket válogat be a programba, amelyeknél fontos, hogy kötődjön az adott régióhoz, értéket teremtsen vele a gyártója. Ezzel a helyi partnerek lehetőséget kapnak, hogy az adott régiós központ néhány tíz kilométeres vonzáskörzetéből, a szállítási láncokat lerövidítve, minél kisebb környezeti terhelést okozva tudják folyamatosan beszállítani magas minőségű termékeiket. A SPAR Magyarország jelenleg 122 beszállító 533 termékét forgalmazza a program keretében. A vidéki termelőket és kisvállalkozásokat segítő programban résztvevő cégek együttesen több mint 600 főt foglalkoztatnak, és olyan kistérségekben is támogatják a munkahelyek megőrzését és a munkahelyteremtést, ahol kevésbé vannak jelen nagyobb vállalkozások. 

 

A kötelezettségvállalás ugyan három évre – 2023.12.31-ig - szólt, de a SPAR a továbbiakban is működteti és működtetni fogja a kistermelőket támogató programját.”

Döntött a bíróság: a magyar árstop sérti a szabad versenyt

Az Európai Bíróság csütörtökön hozta meg ítéletét a magyar állammal szemben a SPAR Magyarország által indított perben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.