Soha nem volt még ilyen sok új szamárköhögéses beteg Magyarországon, mint a 31. héten, amikor 72  szamárköhögés gyanús beteget vettek nyilvántartásba a hatóságok. Egy héttel korábban 41 betegről tudott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az idei évben eddig 298 betegről derült ki, hogy elkapta a szamárköhögést, olvasható a hatóság heti jelentésében.

A szamárköhögés gyanú bejelentések a Békés vármegye kivételével a fővárosból és 18 vármegyéből érkeztek. 

Kép: Economx,

A betegek közül 19 volt csecsemő, két fő az 1-2 éves, három fő a 3-5 éves, négy fő a 6-9 éves, öt fő a 10-14 éves, hat fő a 15-19 éves, két fő a 20-29 éves, kilenc fő a 30-39 éves, tíz fő a 40-49 éves, nyolc fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott.

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 29 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak – közölte a hatóság.

Gyermektáborban tombolt a járvány

De volt július 29. és augusztus 4. között egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járvány is. Veszprém vármegyében egy  gyermektábor résztvevői között 2024. július 28-ától hőemelkedéssel, hányással, hasmenéssel járó enterális járvány zajlott. A táborban 3 154-en voltak, ebből összesen 99-en 96 gyermek és 3 alkalmazott betegedett meg. Az enyhe tünetekkel járó gyors lefolyású betegség miatt egy betegnél vált szükségessé kórházi ellátás.

Hat betegnél végeztek diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatot, amelynek eredménye egy esetben calicivírus pozitív eredményt adott. Az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya az értesülést követően azonnal megkezdte a helyszíni járványügyi vizsgálatot és a járvány terjedésének megakadályozása érdekében megtette a szükséges intézkedéseket. 

Az élelmiszer, étel közvetítő szerepét az elvégzett járványügyi vizsgálat alapján nem tartják valószínűnek, feltételezhető, hogy a gyermekek között a kontaktálás útján terjedt a betegség. 

A 31. héten 5 hazai eredetű nyugat-nílusi láz  megbetegedést diagnosztizáltak. Két-két
megbetegedést Budapestről és  Csongrád-Csanád vármegyéből, egy beteget Hajdú-Bihar
vármegyéből jelentettek. 

A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 7-re nőtt, valamennyi megbetegedés hazai eredetű. A betegek 71,4 százaléka férfi, az átlagéletkor 63 év (51-74 év), valamennyi beteg idegrendszeri tünetekkel kerültek kórházba.

Tárgyhéten két importált malária megbetegedést diagnosztizáltak. A Hajdú-Bihar vármegyei 41 éves, magyar állampolgárságú nőbeteg megbetegedését megelőzően Elefántcsontparton tartózkodott. A  Budapesten élő, 26 éves nigériai nőbeteg 2024. június 21-július 19. között járt Nigériában, panaszai ezt követően jelentkeztek. A parazitológiai vizsgálat mindkét esetben a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.