A szavazóhelyiségek mindkét tartományban este hatig tartanak nyitva. A választást megelőző közvélemény-kutatások szerint a jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) vezet Türingiában, Szászországban pedig szűk lemaradásban van a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött.

A választási eredmények döntik el az erőviszonyokat a türingiai és a szászországi tartományi parlamentben,

amelyek jelentős hatalommal rendelkeznek a regionális ügyekben.

Egyes felmérések szerint az Olaf Scholz német kancellár vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és fő kormánykoalíciós partnere, a Zöldek közel vannak a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöbhöz. Nem áll jobban a két keleti tartományban az országos kormánykoalíció harmadik tagja, a liberális Szabad Demokraták (FDP) párt sem.

Michael Kretschmer Szászország miniszterelnöke (CDU)  „a sors választásának” minősítette a vasárnapi voksolást.

Valószínűleg ez az elmúlt 34 év legfontosabb választása

– mondta, amikor Drezdában leadta szavazatát. Hálás köszönet azoknak, akik az elmúlt években másként szavaztak, de most a „középosztály nagy ereje”, a Szász Unió mellett döntöttek.

– Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy olyan kormányt alakítsunk, amely ezt az országot szolgálja - folytatta Kretschmer a FAZ.net tudósítása szerint. A felmérések szerint pártja a CDU szoros versenyt folytat az AfD-vel, ám a jelenlegi CDU, SPD és Zöldek koalíció irányíthatja tovább a drezdai központú tartományt.

A fő hangsúly persze azon van, hogy mennyire áll jól az AfD, amely először válhat a legerősebb erővé egy tartományi választáson. 

Türingiában a jobboldali Björn Höcke vezette párt egyértelműen előz mindenkit, ám Erfurtban sincs potenciális koalíciós partnerük, már csak azért sem, mert a német Alkotmányvédelmi Hivatal jobboldali szélsőségnek minősítette a leginkább keleten hódító AfD pártot.

Egész Németország feszülten várja, hogy ki, hogyan tud majd nélkülük koalíciót kötni. 

Türingiában a legutóbbi felmérések szerint csak a második helyen álló CDU-ból, az ex-marxista Sahra Wagenknecht bevándorlásellenes, Ukrajna-szkeptikus mozgalmából (BSW) és az SPD-ből álló meglehetősen szokatlan koalíció tűnik esélyesnek a többségre. 

A következő országos parlamenti választások egyébként jövő szeptemberben esedékesek Németországban. .