Egy nyári kutatás adatai szerint Magyarországon is főleg a látás javítása, a szemüveg, illetve  kontaktlencse elhagyása a vezető ok, ha valaki a lézeres szemműtét mellett dönt. Évente mintegy nyolcezer látásjavítástó műtétet végeznek a magánellátásban.

A szemészeti elváltozások, a fénytörési hibák élete során szinte mindenkit érintenek. A rövidlátás elsősorban fiatalabb korban jellemző, a kor előrehaladtával csökken az előfordulása, átlagosan a felnőtt lakosság 30 százalékát érinti. A távollátás ezzel ellentétben inkább idősebb korban jellemző, az aránya 65 éves kor fölött az 50 százalékot is meghaladja, a felnőtt korosztályban minden negyedik ember olvasószemüveggel használ.

Míg korábban az állami ellátás helyzete, a hálapénz kivezetése, és a várólisták eredményezték a magánellátás forgalmának növekedését, a szemészetek esetében nincs állami pólus. A lézeres látásjavító beavatkozások kizárólag magánfinanszírozásban érhetőek el

– mondta Lengyel Lívia egészségügyi közgazdász, a Top30 kiadvány főszerkesztője.

Magyarországon a rendszerváltás után, a kilencvenes években, a magánegészségügyben viszonylag korán megjelent a lézeres látásjavítás és az erre specializálódott magánintézmény. Budapesten bár a piaci koncentráció már évekkel ezelőtt megtörtént, összesen négy nagy szolgáltatóhoz mennek ma is éleslátásért a betegek.

A magánegészségügy egyéb beavatkozások áraihoz képest a látásjavító műtétek ára nem annyira borsos, a hazai klinikákon, az egy szemre elérhető legkedvezőbb árú lézeres műtét 159 ezer forintba kerül. A felsőbb kategóriában nagyobb a szórás, de több piaci szereplő sem megy 375 ezer forint fölé, a jelenlegi legmagasabb műtéti ár 487 ezer forintba kerül szemenként. 

Kép: Erdős Juci

A kutatásból kiderült, hogy már a műtéti helyszín felkeresése előtt, az online beszerzett információk alapján döntenek a páciensek, erre utal, hogy a válaszadók többsége mindössze egy szemészeti magánklinikát keresett fel, ahol a műtét is történt. Minden negyedik válaszadó számára fontos a biztonság, az ár és a klinika által alkalmazott innovatív technológia, sorolta az egészségügyi közgazdász.

A Top30 kiadványban, amit majd november elején a Nagy Magánpraxis Napon mutatnak be, a vezető lézeres szemészeti klinikák vezetői beszámolnak arról is, hogyan látták az elmúlt időszakot, mennyire viselte meg ezt a területüket a válság, illetve, hogy milyen innovatív technológiákkal igyekeznek pácienseket szerezni.