Sohasem fogadták el annyi magánszálláshelyen SZÉP-kártyát, mint idén júliusban, derült ki a  KSH adataiból.  Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 3 százalékkal többet, 7,5 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Összesen 6150 egyéni szállásadónál fizethettek pihenőplasztikkal a magyar turisták és megközelítőleg 11,5 ezer helyen lehetett a SZÉP-kártyával rendezni a számlát.

Ez utóbbi szintén rekordot jelent, tavaly júliusi csúcshoz képest több mint 350-nel bővült az elfogadóhelyek száma. Júliusban a belföldi szálláshelyre jutó pihenőplasztikos pénznek a korábbi években tapasztalt arányánál magasabb hányada, összesen 82 százaléka landolt a szállodákban.

Az idei első hét hónapban viszont  a tavalyinál közel egy százalékkal, összesen 210 millió forinttal adtak ki kevesebbet a SZÉP-kártyatulajdonosok – számolta ki az azénpénzem.hu

Nem sikerült berobbantani a belföldi turizmust

Az Orbán-kormány többször hangsúlyozta, hogy a pihenőplasztikkal a belföldi turizmust igyekszik segíteni. Azonban a Központi Statisztikai Hivatal júliusra vonatkozó adatok szerint idén a külföldiek robbantották be a turisztikai szezont:

  • a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal mérséklődött, 
  • a míg külföldi vendég-éjszakáké 5,4 százalékkal nőtt.

2024. január–júliusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 1,9, a külföldieké 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztráltat. 

Ez a város vonzotta a legtöbb magyart a nyáron

Ez a hely vonzotta nyáron a legtöbb szállásfoglalót.