A kormány várhatóan szerdán állást foglal Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiájával kapcsolatban, ezután következhet a cselekvési tervek véglegesítése, amelyek parlamenti jóváhagyása után szintén a kormány elé kerülhetnek - mondta Bencsik János, a fejlesztési tárca klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a Dunamenti Erőmű új blokkjának avatásán.

A tárca az egyeztetéseket követően véglegesítette a stratégiai dokumentumot, Bencsik szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a kormány szerdán jóváhagyja azt. Az államtitkár megismételte, a magyarországi elsődleges energiaigény 2030-ig legfeljebb 5-6 százalékkal emelkedhet az ország vállalása alapján, a villamos energia iránti igény azonban - a széles szakmai konszenzus szerint - ezen belül közel harmadával bővülhet. Az energiastratégia az atomenergia jelenlegi kapacitásaiknak megőrzésével, a hazai szénbázisú áramtermelés arányának szinten tartásával, és a zöld áram arányának, illetve mennyiségének növekedésével számol. Bencsik kiemelte, hogy a villamos energia iránti igény évi 1,5 százalékos emelkedését csak a földgáz alapú erőművek teljesítményével lehet kielégíteni, hozzátéve azonban, hogy Magyarország gázszükségletének 80 százaléka importból származik. A Dunamenti Erőmű fejlesztése kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott, az jelenleg Magyarország legnagyobb klímavédelmi fejlesztése - utalva az üzem kibocsátásának a fejlesztés révén megvalósuló évi 200 ezer tonnás csökkentésére.

A kormány a külföldi partnerekkel közös fejlesztésekre törekszik, amelyben kiemelt szerepet szán az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.-nek (MVM), hazai és regionális téren egyaránt - hagsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy a Dunamenti Erőműben 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az MVM.