Ha tartja az eddigi ütemet Szijjártó Péter, akkor év végéig legalább háromszor fogja megkerülni a Földet. Jelenleg 2,2-es szorzónál tart, a hvg.hu számításai szerint egy év alatt összesen 88,5 ezer kilométert utazott - nagyrészt repülővel. Szijjártó Pétert a köztársasági elnök tavaly májusban június 2-i hatállyal nevezte ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárává. Orbán Viktor volt szóvivője tavaly június óta láthatta már t9bbek közt  az arab térség leggazdagabb városait, Dubajt, Dohát, az egzotikus Hanoit, Párizst és Washingtont, Moszkvát és Szentpétervárt - írta a hvg.hu.

Az elmúlt egy évben számos külföldi útja volt, mint több interjújában kifejtette, főleg a "keleti nyitáson" dolgozott, elsősorban az azeri-magyar kapcsolatok fejlesztésére koncentrált. Kinevezése óta a miniszterelnök újabb és újabb megbízásokkal látta el, ma már 22 gazdasági vegyes bizottságot vezet.

Több tízmilliót utazott el, a pontos összeg nem ismert

A külgazdasági államtitkár gyakori utazásaival még a külügyminisztert is lekörözi. Míg Szijjártónak kinevezése óta 34 külföldi útja volt, a Külügyminisztérium (KüM) a hvg.hu kérdésére azt közölte, Martonyi János tavaly június óta 17 külföldi látogatást tett. Az államtitkár hivatala által összesen megnevezett - 2012. június 2. és 2013. április 22. közötti - 13 út 26,4 millió forintba került, míg a külügyminiszter ugyanebben az időszakban a KüM tájékoztatása szerint 16,5 milliót utazott el. Ugyanakkor Szijjártó utazásai a hivatala által megadottnál többe kerültek, hiszen hivatala az április óta megtett 10 út költségeit nem adta meg, több esetben csak a repülőjegy árát közölte - a hotelét, ellátását nem -, ahogy az Orbánnal közös utazások anyagi vonatkozásait sem számította ki.

Szijjártó Péter azért is elfoglalt, mert az államtitkári teendők mellett számos más feladata is van. Tavaly kinevezésekor Orbán Viktor felkérte, álljon 8 államközi vegyes bizottság élére, ezek száma mára elérte a huszonkettőt. Így magyar részről ő irányítja többek között a magyar-azeri, a magyar-türkmén, a magyar-belorusz, a magyar-jordán, a magyar-katari gazdasági testületeket. Idén márciusban átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumtól Szijjártó alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., de tavaly október óta ő a nemzetgazdasági miniszter helyettese a kínai kormánybiztosi poszton. Az idén leadott vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy ezekekért külön pénzt nem kap, mert abban csak a 997 ezer forintos államtitkári fizetését tüntette fel.