A lencse fogyasztása szilveszter éjfélkor vagy az újév első napján az egyik legelterjedtebb szokás. A hagyomány szerint a lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot jelent. Aki az újév első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Azt már azonban kevesebben tudják, hogy némelyek szerint a szerencse csak akkor áll mellénk, ha pontban éjfélkor kerül az étel az asztalra. A legtöbben ilyenkor főzelék formájában eszik, de egyre népszerűbb a hideg lencsesaláta készítése.
Számos jótékony hatása miatt az egészséges étkezés egyik zászlóshajója lehetne
Szinte minden egészséges táplálkozással foglalkozó internetes szakportál sorolja az érveket a lencse egész éves fogyasztása mellett. Az elemzések szerint rengeteg értékes tápanyag megtalálható benne.
A lencse tartalmaz
- B1-vitamint,
- B2-vitamint,
- C-vitamint,
- káliumot,
- kalciumot,
- magnéziumot,
- foszfort,
- cinket,
- vasat,
- mangánt
- és szelént is.
A lencsében rengeteg fehérje van, amely energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes megnövelni és emellett a fáradtságot is képes elűzni.
A lencse csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, szabályozza a vérnyomást és kordában tartja a vércukorszintet.
A szakportálok kitérnek arra is, hogy a lencse fogyasztása ajánlatos lenne minden kismamának, hiszen a benne lévő folsav megakadályozza a magzati fejlődési rendellenesség kialakulását.
Egyre kevesebb lencsét termesztünk és azt is szinte csak egy megyében
A lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. év végén készült körképéből.
Magyarországon akkor mindössze 284 hektáron vetettek lencsét. Ennek ellenére a 4400 tonnás import mellett közel 200 tonnát exportáltunk. Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy hazánkban a lencse stabil felvásárlói piaca még nem alakult ki, így az értékesítés biztonsága alacsony, a kereslet – az import jelentős mennyisége miatt – minimális a hazai termesztésű lencse területén.
Az export-import adatokból látszik, hogy jelentős mennyiséget importálunk, közel felét Kanadából, másik részét Oroszországból és Lengyelországból.
Az alacsony hazai termelésre az import lencse jelentősen alacsonyabb, a hazainál mintegy két és félszer olcsóbb ára jelenti a magyarázatot.
Jelenleg a hazai lencse termőterület 99 százaléka Győr-Moson-Sopron megyében található.
Tegye fel a kezét, aki hallott már a vámosi lencséről!
Veszprém megye is dicsekedhet lencsetermesztő vidékkel, ugyanis a megyeszékhely szomszédságában található település, Nemesvámos több száz éves hagyománnyal büszkélkedhet. Az itt élő termelők úgy tartják, a lencse gyommentes, jó talajt igényel, magját csak olyan földre lehet vetni, amely az előző évben kevés, vagy lehetőleg semmilyen műtrágyát nem kapott. A növény kimondottan szereti a gyenge földeket, ami Nemesvámosra egyébként is jellemző.
Az itteni gazdák megalkottak egy különleges fajtát, amely a „Vámosi Lencse” nevet kapta. Különlegessége, hogy egy középszemcse nagyságú lencse, amely főzés közben képes akár a duplájára duzzadni, valamint 20-25 perc alatt egyenletesen puhára fő, miközben nem dobja le a héját. A vámosi lencse különlegességét jelzi az is, hogy a településen minden év februárjában lencse- és hurkafesztivált tartanak, valamint a Kárpát-medencei hungarikum mozgalom hatására a termék bekerült Nemesvámos települési értéktárába.