Az államtitkár az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő- bor- és pálinka albizottsága előtt kedvező előjelként értékelte, hogy a kivitel már az első 4 hónapban több mint 10 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest - írja az MTI.
Ugyanakkor elmondta: az aszály a szőlőtermelés kilátásait is rontja, a talaj- és légköri szárazság egyaránt súlyos, de őszig talán még enyhülhet. A termést ma még nem lehet pontosan megbecsülni, de átlagos mennyiség várható, térségenként jelentős eltéréssel.
A helyettes államtitkár szerint a termelők helyzetét a piaci bizonytalanságok is nehezítik, egyedül a magas termelési költség látszik állandónak.
Aszály van itt is, ott is
A nehézségek az európai versenytársakat szintén érintik, például az aszálytérképek alapján más államok is hasonlóképpen küzdenek a szárazsággal. Az eddigi hírek szerint talán csak a spanyol bor érhet el átlag feletti mennyiséget, de Olaszországban helyenként 20-30 százalékos lehet a terméskiesés. Az EU bortermelése tavaly megközelítette a 160 millió hektolitert, a kivitel a 29 millió hektolitert 14 milliárd euró értékben. Franciaország, Olaszország, Spanyolország 80 százalékkal részesedik az uniós bortermelésből.
Magyarországra az utóbbi 10 évben egyre kevesebb bor érkezik külföldről, tavaly 93 ezer hektoliter volt a behozatal, továbbfeldolgozásra gyakorlatilag megszűnt az import. A magyar bor legfontosabb célpiaca Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, valamint Szlovákia, amely a szőlőnek is jelentős felvásárlója. Magyarország tavaly is átlagos terméssel, a kivitel viszont jó eredménnyel zárt, meghaladva az 1 millió hektolitert - ismertette Tarpataki Tamás.
A HNT számolgat és bizakodik
Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerint a készletjelentések is igazolják a jó keresletet, a magyarországi pincékben ugyanis az első összesítés, vagyis 2017 óta nem volt ilyen alacsony a készletek szintje, mint az előző hónapban. Az európai termésbecsléseket még korainak tartja, de megjegyezte, hogy Olaszországban a szárazság épp azokat a területeket érinti a leginkább, ahonnan korábban a legtöbb bor érkezett Magyarországra.
Brazsil Dávid szerint a magyar termelők számára az ukrajnai háború új helyzetet teremtett, ezért új megállapodásokat kell kötni a felvásárlókkal. A beszállítói árak messze nem nőttek annyira, mint amennyire az áruházláncok emelik a fogyasztói árakat. A drágulásból a szőlőtermelők még kevésbé részesülnek, mint a borászatok, tehát az ő érdekeiket is figyelembe kell venni az egyeztetéseken - tette hozzá az MTI szerint a HNT főtitkára.