A mobiltelefon-korlátozásról szóló rendeletet egyelőre nem lehet az iskolákban betartatni, mert az intézmények házirendjében kell rögzíteni a részleteket, ehhez pedig szükség van az intézmény vezetőkre, a szülői munkaközösségekre és a diákönkormányzatokra is, akik aláírásukkal szignálják a házirendet, és ezt még a tankerületeknek is jóvá kell majd hagyni, mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) az elnöke azon a sajtótájékoztatón, ahol az idei tanévvel kapcsolatos legfontosabb eseményekről beszélt. 

Úgy fogalmazott, hogy GDPR szempontból az lenne a legoptimálisabb, ha létezne egy úgynevezett telefon jelenléti ív, ami tartalmazná a készülék adatait, hogy védve legyenek a pedagógusok vagy a nevelést oktatást segítő kollégák (noks), ezt adatvédelmi szakemberek javasolták a PSZ-nek. Ezen a telefon jelenléti íven szerepelhetne a telefon típusa, hogy sérült-e a készülék, illetve a telefon leadásának és visszaadásának időpontja.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint ez a mobiltelefon-rendelet elkapkodott, elhibázott.

Totyik Tamás pedig azzal egészítette ki lapunknak a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos rendeletet, hogy a legoptimálisabb az lenne, ha a gyermekek kikapcsolt állapotban a saját táskájukban tarthatnák a készüléket a tanítás ideje alatt.

A PSZ-nek több tankerület és szakképzési centrum jelezte, hogy az iskolában megszűnnek a könyvtárakat. A könyvtáros tanároknak más feladatot szánnak, ezért a könyvtárak nagy része zárva lesz, sorolta a problémákat Gosztonyi Gábor.

A kormány állandóan azt hangoztatja, hogy a  gyermekek érdeke mindenek felett áll, de nem ezt bizonyítja például a szakszervezet szerint, hogy a tanév kezdete előtt néhány nappal bezárták Iványi Gáborék iskoláit. A mindenféle magatartási és tanulási nehézségekkel rendelkező gyermekek számára a szülőknek egy-két napjuk van iskolát találni, mert ha a tanköteles gyermekét nem íratja be sehova, akkor a a családtámogatásoktól is elesnek.

Azonnal fizessék ki a balmazújvárosi pedagógusokat

Totyik Tamás felhívta a figyelmet arra a Balmazújvárosban zajló problémára is, ahol hogy több mint 100 pedagógus, óvoda pedagógus és 200 önkormányzati alkalmazott június 4-e óta nem kap fizetést. 

Az önkormányzaton belül egy háború folyik, nincs elfogadott költségvetése a városnak, ezért befagyasztották a fizetéseket.

Totyik Tamás szerint a kormánynak azonnal el kell kezdeni kifizetni az elmaradt béreket, és nem várhat vele október 4-ig, amikor a városban megalakul az új vezetés.


A pedagógusbérekkel kapcsoltban a PSZ elnöke elmondta, a kormány elhallgatja, hogy minden béremelésnél bértömeg emelést hajtanak végre, ez pedig nem ugyanaz, mint az alapbéremelés. Az oktatásban, azért, hogy ne mondjanak fel még többen a noksos kollégák béremelésére is szükség van, mondta Totyik Tamás. Ma 1,2 millió diplomás van Magyarországon, ebből 140 ezer főnek (ennyien vannak a pedagógusok) kellett volna 32 százalékos béremelést kapnia. De akkor ez a diplomások esetében nem 3  százalékos bértömegnövekedést okozott volna, hívta fel a figyelmet a PSZ elnöke.

A pedagógusok teljesítményértékelése kapcsán kiemelte, a tanárok jelenleg nem tudják, hogy amikor minden elvárást jól teljesítenek, akkor mit kapnak ezért cserébe, buksisimogatást, kötelező továbbképzést, vagy fizetésemelést.

Jön az OviKréta…

Az óvoda pedagógusok számára is teljesen újdonság, hogy jön az OviKréta, mondta Tóth Tünde, a PSZ alelnöke. Az óvodákban úgynevezett fejlődési naplót kell vezetni a gyermekekről, a PSZ információi szerint 2025 januárjától a rendszert az EESZT-vel is összekapcsolják az orvosi igazolások miatt. A digitális napló vezetéséhez az intézmények egyelőre nem kaptak eszközöket, sok óvodában még internet sincs, válaszolta az Economxnak Tóth Tünde.  Úgy tudják, minden óvoda számára csoportonként kell egy laptopot biztosítani.

Valamint elmondta, az óvoda pedagógusoknál is elindul egy számonkérés, nekik az óvodai nevelés alapprogramból kell majd számot adni, úgy mint a pedagógusok esetében a nemzeti alaptantervből. 

Kánikulában legyenek rövidített órák

A szeptemberi kánikula az iskolákban is magas hőmérsékletet okoz majd, ezért a PSZ szerint rövidített órákra lenne szükség, hogy a gyermekek ne a 40 Celsius fokos tantermekben üljenek.

A belügyminiszter egyelőre csak a tantermek hőmérsékletének minimumát határozta meg, 18 fokban, a felső határt még nem. 

Oktatási szakértők szerint elértek a közoktatásban a falig, 30 ezer pedagógus hiányzik az iskolákból. Lanner Judit oktatáskutató szerint, a létszámhiányt megoldani próbáló eddigi intézkedések, például a katonák átvezénylése, vagy az, hogy a tanítók már felső tagozatban is taníthatnak, nem hoznak valódi megoldást, csak az oktatás színvonalát csökkentik.

Jelenleg 16 ezer pedagógus és 14 ezer noksos kolléga, vagyis valóban 30 ezren hiányoznak a közoktatásból, erősítette meg Totyik Tamás. A korábbi évekhez képest idén többen jelentkeztek pedagógus képzésekre. Totyik Tamás szerint ez többek között azért lehet, mert a korábbi 280 pontról 180 pontra mérsékelték a ponthatárt, így akár egy kettes vagy hármas érettségivel is felvették a pedagógus szakokra a diákokat.