Továbbra is csökkenő tendenciában vannak a hazai üzemanyagárak: a múlt heti jelentős csökkenések után keddtől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára ismét kevesebb lesz. Előbbi beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, míg a gázolajé bruttó 2 forinttal – írta hétfőn a Holtankoljak blog.

A változás mértékének érvényesítése kedden derül ki, de jó hír, hogy a benzin átlagára 600 forint alá csökkent, a mai napon az alábbi átlagárakon lehet tankolni:

  • 95-ös benzin: 599 forint/liter
  • Gázolaj: 603 forint/liter 

Valószínűsíthető azonban, hogy egy időre vége az árcsökkentésnek. A gázolaj jegyzésára csütörtök óta 4,3 százalékkal emelkedett, hétfőn egyhetes csúcsra került. Ráadásul a hazai  üzemanyag importőröknek most a devizaárfolyam-mozgások sem kedveznek, hétfőn délelőtt egy dollár már 353,6 forintba került. 

A geopolitikai helyzet sem sok jót ígér: vasárnap Izrael megelőző csapást mért Libanonra, ennek hatására hétfőn 1 százalékkal ugrottak a nyersolajárak, mind az amerikai WTI, mind pedig az északi-tengeri Brent.

A tűzpárbaj utáni viszonylagos nyugalom jeleként vasárnap a tervezettnek megfelelően megkezdődtek a tárgyalások Kairóban, amelyek célja az Izrael és a Hamász palesztin milícia közötti harcok szüneteltetése volt. Izrael vasárnap este enyhítette a lakosságára vonatkozó biztonsági korlátozásokat is, miután korábban szükségállapotot rendelt el, és több órára bezárta fő repülőterét.

A piaci aggodalmak azonban aligha múltak el, a nyersolajkereslet alakulásával kapcsolatban sok a bizonytalanság, ráadásul az OPEC a termelés növelését tervezi októbertől. Ugyanakkor a Fed szeptemberi kamatvágása lendületbe hozhatja az amerikai gazdaságot. Rájuk is férne: az Egyesült Államokban közben két éves mélypontra kerültek a stratégiai készletek, az olajkeresletre vonatkozó előrejelzések pedig meglehetősen pesszimisták.

A nyersolaj ára a múlt szerdán fordult, a Brent kicsivel a 76 dollár/hordó szintről váltott irányt, jelenleg már 80 dollár közelében zajlik a kereskedés. Egy nappal később pedig a finomított termékárak is elindultak fölfelé a régiós energiatőzsdén:

Kép: economx