Részleteket egyelőre nem tudni róla, de valószínűleg komoly lehet az a korrupciós ügy, amely miatt az igazolványokat kiállító központi okmányiroda több munkatársát is bilincsben vitték el. A hazai korrupciónak azonban továbbra is közbeszerzési pályázatok, az uniós pénzek elnyerése az igazi terepe, nem pedig a hamis személyik, útlevelek kiállítása.

A Visegrádi utcai központi okmányiroda tizenegy korábbi munkatársa ellen nyomoznak hivatali visszaélés gyanúja miatt. Tavasszal három alkalmazottat, novemberben nyolcat állított elő a rendőrség. A hivatal elnöke azonnal felmentette őket - értesült a portál.

A rendőrség nem árult el részleteket, a gyanúsítottak nagy számából azonban arra lehet következtetni, hogy a nyomozás komolyabb ügyet tárhatott fel. Tóth István János, a MTA tudományos főmunkatársa, a Corvinus Egyetem korrupciókutatója szerint szervezett ügyről lehet szó, amelyben minden szereplő ismerte egymást, és tudták, milyen tranzakciók zajlottak.

A személyi igazolványokat, jogosítványokat kiállító állami hivatalnak korábban is volt már zűrös ügye. Még áprilisban a Fővárosi Főügyészség arról számolt be, hogy az okmányiroda két dolgozóját vesztegették meg. A hivatali dolgozók 2013 elejétől több mint ötven külföldi állampolgárnak állítottak ki hamis magyar okmányokat, a többi között útlevelet, személyi igazolványt, jogosítványt. A rendőrség azt állítja, ez nem függ össze a mostani nyomozással. Az okmányirodákat igazgató Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) szerint viszont igen.