Ebben többek között ez van: júliustól "hatályát veszti a földgáz biztonsági készlet mértékéről, értékesítéséről és visszapótlásáról szóló 13/2011. (IV. 7.) NFM-rendelet." Ez volt az a rendelet, aminek köszönhetően a MET Zrt. kivételezett lett a magyar földgázpiacon - írta a portál.

A MET eddigi nagy lehetősége ezzel elúszott, de valószínűleg lesz helyette más. Várakozások szerint Nyugat helyett Keletről hoz majd gázt.

E rendelet volt az alapja az elmúlt négy év egyik legnagyobb, államközeli üzletének, mivel egyrészt előírta a biztonsági tartalékok megcsapolását (legyen több olcsó gáz), másrészt azt is előírta, hogy a kivett mennyiség sokszorosát pótolni kell. A pótlás érdekében pedig a szokásos árverés helyett miniszteri felhatalmazással férhetett hozzá az osztrák-magyar határon lévő gázvezetékhez az MVM Zrt.. Az MVM azonban a határkapacitáshoz való hozzáférési jogát arra használta, hogy a MET gázát hozza át a határon. Megvették a MET gázát az osztrák oldalon, és ugyanaznap, minimális felárral vissza is adták neki. Így az olcsó beszállítás lehetőségével a MET élhetett, holott a miniszteri rendelet elvi célja a rezsicsökkentés lett volna. Az MVM és a MET vezetői között átjárás volt ebben az időszakban.

A MET tulajdonosai rengeteget kereshettek azzal, hogy évekig behozta a gázukat az MVM, kezdetben az MVMP, később pedig a Magyar Földgázkereskedő Zrt. nevű cégén keresztül. Még 2012-ben 50 milliárd forint profitot termelt a MET, amelynek MET legnagyobb tulajdonosa a Mol (40 százalékban vannak benne), a további tulajdonosok között van még a Mol-tól a MET élére került Lakatos Benjámin, továbbá Nagy György és Garancsi István magyar üzletemberek, és egy Ilja Trubnikov nevű orosz üzletember, akiről a nevén kívül nem sokat lehet tudni - írta a 444.hu.

A parlament előtt lévő új gáztörvény megkülönbözteti a határokon átjövő gázcsöveket aszerint, hogy EU-tagállam vagy nem EU-s ország van-e a túloldalon. Az EU-s határra az eddigieknél szigorúbban érvényesítené a törvény a versenyeztetési kényszert. Az ukrán és a szerb határon is van azonban áteresztő kapacitás, és itt a készülő jogszabály szerint már miniszteri rendelettel is lehet majd befolyásolni, hogy ki férhet a vezetékhez. Ebből az is következhet, hogy a MET előtt hamarosan zöld út nyílik, hogy Ukrajna felől hozhasson kedvezményes áron megvett orosz gázt. Így orosz támogatással és magyar állami segítséggel komoly lehetőséghez jutna. A MET nyilvánvalóan továbbra is azzal számol, hogy hoz gázt az országba, hiszen nemrégiben a Magyar Telekom Nyrt.-vel alapítottak közös céget, belföldi gáz- és áramkereskedelemre - véli a portál.