Napokon belül befejeződik az egészségügyi informatikát alapjaiban megreformáló intézményközi adatkommunikációs rendszer fejlesztése. A HISCOM projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében valósította meg a balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft. A program kidolgozásához az Európai Unió 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában.

A HISCOM segítségével megszűnhet a leletek, zárójelentések papír alapú kézbe adása, ami azok elvesztésének, sérülésének veszélyét hordozza magában, a vizsgálatok megismétlése pedig kimutathatóan nagy mértékű költséget ró az állami finanszírozásra. Ráadásul, amikor valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, életmentő lehet, ha  ott az egészségügyi előéletéről megbízható és gyors információk állnak az őt ellátók rendelkezésére.

Az on-line rendszerrel azonnal a kezelőorvos rendelkezésére állnak a pontos és gyors ellátáshoz szükséges információk - mindez megbízható adatvédelmi szempontok mentén haladva valósul meg. A beteg kórtörténetét (korábbi vizsgálati eredményei, leletei, zárójelentései) papír helyett elektronikus formában  tárolják, és nem a betegtől, hanem közvetlenül az egészségügyi szolgáltatótól hozzáférhető. Mindehhez az egészségügyi intézményeknek nem kell lecserélniük az eddig használt informatikai rendszerüket.

Pontosabb, gyorsabb diagnózist, akár konzílium összehívását, és a legmegfelelőbb kezelés kiválasztását teszi lehetővé, minimálisra csökkentve a betegellátás átfutási idejét, ezáltal javul az egészségügyi szolgáltatást végző, és az abban részesülő fél komfortérzete is. A HISCOM magyarországi bevezetése 2012. januárjától kezdődik, és már több európai országból is jelentős érdeklődés mutatkozik iránta..