tojást a tápértékét tekintve a leghasznosabb élelmiszereink közé soroljuk. Kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani – írja az Agroinform.

A tojásról jót vagy semmit

A TŐKELHALMÁJ UTÁN A TOJÁS A MÁSODIK LEGNAGYOBB TERMÉSZETES D-VITAMIN FORRÁS, AZ ÉLELMISZEREK KÖZÖTT.

Ráadásul A-, E- és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, de sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd a szívbetegségekkel szemben, nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. 

SIKERREL HARCOLHATUNK VELE AZ ALZHEIMER-KÓRRAL SZEMBEN IS,

a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás mindezek ellenére sokáig feketelistán volt, mert úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van jó és rossz koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

Tojásszavatosság

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása szerint

A TOJÁST LEGKÉSŐBB HÁROM HÉTTEL A VÁSÁRLÁST KÖVETŐEN AJÁNLOTT ELFOGYASZTANI,

hiszen 4-5 héttel a vásárlást követően nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy egyéb baktérium