Felkeltette a magyar idegenforgalmi szakemberek figyelmét az a hír, miszerint Montenegró különleges ajánlattal készül az úgynevezett energiaturistákat megcélozni - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Konkrétan azokat az - elsősorban közép- és nyugat-európai - uniós állampolgárokat, akik a téli időszakot olyan országban tervezik eltölteni, ahol az energia nem olyan drága, mint hazájukban.

Az energiaturisták elsődleges célpontja a Kanári-szigetek, de Törökországban is megemelkedett a speciális okkal, a rezsicsökkentés szándékával utazók, illetve hosszabb időre szállást foglalók száma. Horvátország sem marad ki az üzletből, onnan származó hírek szerint Dubrovnikba például csaknem 60 ezer német vendéget visz egy utazási iroda.

A legfontosabb potenciális küldőpiacnak az energiaturisták körében a brit és a német piacot tartják, de érdemesnek tartják célba venni a nyugat- és közép-európai országok mindegyikét a montenegrói kampánytervezők.

Magyarországon még nem

Magyarországon egyelőre nem érzékelik az energiaturisták megjelenését. A több hétre szállást foglalók jellemzően konkrét céllal érkeznek, rendkívül színes az úticélok palettája - mondta Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Stabil vendégkört jelentenek az Airbnb-piacon a munkaügyben utazó menedzserek, és hozzájuk hasonlóan több hétre szoktak lakást kivenni a meddőségi kezelésre vagy örökbefogadásra érkezők, a fogászati kezelésen részt vevők, vagy a pilótaképzésre járók. Állami szinten nálunk még nem merült fel, hogy turisztikai kampánytéma legyen az energiaturizmus.