Az idei év nagy vallási eseményei közül kiemelkedik a júliusi Jehova Tanúi Konferencia, amelyre közel 30 ezer hazai és külföldi résztvevőt várnak, ez nagyjából 50 ezer vendégéjszakát jelent, írja a turizmus.com. 

Huszonegy év után idén ismét Magyarországon rendezik meg a Jehova Tanúi közösség nemzetközi kongresszusát, a nagyszabású eseményt Budapesten július 5. és 7. között a prágai kongresszussal egy időben tartják. A két fő helyszín az  MVM Dome és a Groupama Aréna, utóbbiban hét ledfal segítségével valós időben követhetik a résztvevők az eseményeket – mondta Samu Attila, a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház szóvivője. 

A kongresszusra háromezren érkeznek az országhatáron túlról, leginkább az Egyesült Államokból, Japánból, Finnországból, Törökországból, de sokan látogatnak hozzánk a környező országokból is.

A Jehova Tanúi 280 magyarországi gyülekezetéből további 25 ezer meghívott csatlakozik az eseményhez, közülük nyolcezren önkéntesként vesznek részt, saját szakértelmükkel, tolmácsként, csoportvezetőként, egészségügyi szakemberként segítve a rendezvény lebonyolítását. Közel 30 ezer ember hallgatja majd párhuzamosan a bibliai oktatást.

A külföldi vendégeket 16 budapesti szállodában helyezik el, többnyire 4 csillagos kategóriában

– mondta az esemény turisztikai vonatkozású információival kapcsolatban a szóvivő. 

A résztvevők júniusig közel 24 ezer vendégéjszakát foglaltak, átlagosan 8 éjszakás tartózkodással, de sokan jelezték, hogy várhatóan tovább maradnak majd az országban.

A magyar vendégek számára szintén számos szálláshelyet kínáltak. Összesen 230 budapesti és agglomerációs szálláshelyet tekintettek át, és 60-at választottak ki közülük online szálláslistájukra. A magyar vendégek júniusig több mint 1200 szobát foglaltak 2-3 éjszakára, de sokan 6-8 éjszakás tartózkodással terveznek és idei fő nyaralásuknak tekintik a részvételt.

Jelenlegi adatok szerint a vendégéjszakák száma a budapesti szállásokon az 50 ezret is elérheti, ezen felül még több ezer vendégéjszaka várható a környező településeken, illetve az agglomerációban.

A Coldplay miatt is sokan jöttek Budapestre

A hetekben írtunk arról, hogy a nyár másik rengeteg turistát Magyarországra csalogató eseménye a tripla Coldplay-koncert volt. Több mint 110 ezer vendéget és 200 ezer vendégéjszakát regisztráltak Budapesten a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján.

Kép: Facebook

A főváros szálláshely-forgalmi adatai az egekbe szöktek, amikor a világhírű brit zenekar június 16-án, illetve 18-19-én, komoly hazai és nemzetközi érdeklődés mellett koncertet adott a Puskás Arénában – írta az MTI  a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján. Mint írták, a koncerteket megelőző héthez képest a vendégeké 35 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké pedig csaknem 30 százalékkal nőtt a fővárosi szálláshelyeken. A forgalom 88 százalékát a külföldi vendégek adták.