Budapesten 15 helyszínen 28 felnőtt ellátóhely, 3 speciális gyermekellátóhely, két fix 24 órás ellátóhely és 14 mobil ügyeleti egység lesz október 1-től – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a Bajcsy-Zsilinszky kórházban tartott sajtótájékoztatón. 

Az ügyeleti ellátási pontok többsége a sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) mellé lesz telepítve, és a fővárosban is délután négytől reggel nyolcig kell majd fogadni a betegeket. Gyermekorvosi alapellátó ügyeletet három helyen alakítanak ki, ezeket is jellemzően az SBO-khoz rendelten.

Eddig Budapest kivételével majd 900 ezer beteget láttak el már az új ügyeleti rendszerben.

A jogszabály szerint minden háziorvosnak kötelező az ügyeleti ellátás, egy-egy orvosra kéthavonta jut egy ügyelet. Eddig 261 háziorvosi írta alá az új ügyeleti ellátással kapcsolatos szerződést a fővárosban, kérdésre válaszolva Csató Gábor elmondta, jelenleg körülbelül 860 háziorvos rendel Budapesten. Az a háziorvos, aki nem tud vagy nem akar ügyelni annak helyettesítéssel kell megoldania az ellátást. Csató Gábor úgy fogalmazott a háziorvosok 80-90 százaléka döntött az ügyelet mellett.

Budapest sokkal másabb mint az ország más térsége, hiszen 1,8 millió ember ügyeleti ellátását kell megoldani. Felidézte, tavaly február 1-jétől másfél év tesztidőszak után Hajdú-Bihar vármegyében indult az új ügyeleti rendszer, az ország két szegletéből haladnak Pest megye felé.

Az ügyeleti rendszerben volt a legnagyobb káosz

Amikor 2022-ben átkerült az egészségügy a Belügyminisztériumba, akkor az alapellátás megerősítésén kezdtek el dolgozni, mondta  Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, ekkor az ügyeleti rendszerben tapasztalták a legnagyobb káoszt.

Budapesten október 1-től is, ha kisebb baj van, akkor a 1830-as telefonszámot, ha nagy baj van akkor pedig a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.

A telefont minden esetben képzett egészségügyi dolgozó fogja felvenni, és a szakemberek triázsolnak, ha szükséges a beteget ügyeleti pontra irányítják, ha kell egy mozgó ügyeletet küldenek érte, ha pedig nagyobb a baj, akkor pedig  mentőt riasztanak.

A budapesti új ügyeleti rendszer bevezetését rengeteg szakmai egyeztetés előzte meg, azért hogy a lehető legjobban adaptálják az ország több vármegyéjében bevezetett ügyeleti ellátást a fővárosban is. Takács Péter úgy fogalmazott az eddigi alacsony színvonalú szolgáltatás helyett, vagy kórházak közelében lesznek az ügyeletek, vagy olyan helyen, amit éjjel is könnyen meg lehet közelíteni.

A triázsolással mindenki az állapotának a megfelelő helyre kerül, ezzel sok időt nyernek, évente több ezer súlyos betegséget, adott esetben halált előznek meg azzal, hogy a beteg adott időben jut ellátáshoz.

Ha kell igazítanak a rendszeren

A háziorvos kollégák, akik most lépnek be a rendszerbe, azok számára egy félreértést szeretne eloszlatni, nincs olyan kormányzati szándék, hogy az eddigi rendelési időket változtassák meg a háziorvosok, Budapesten jellemzően 8-12 és 16-20 óra között rendelnek az orvosok, ehhez nem kell hozzányúlni.

Csató Gábor az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban elmondta, az ügyeleten megjelent betegeknek a 93 százaléka enyhe vagy helyben kezelhető panaszokkal fordult ügyeleti ellátásért. 

Csató Gábor megjegyezte, az ügyeleti ellátás olyan, amit két órán belül kell biztosítani.

A lakcímkártya gondokkal kapcsolatban Takács Péter megjegyezte, nem a lakcímkártya alapján fognak dönteni a betegek ellátásról. Megemlítette azt is, hogy van egy szakorvosi konzultációs rendszer is, az ügyeletben lévő bizonytalan háziorvos bármikor konzultálhat szakorvossal.

Takács Péter hangsúlyozta, az új ügyeleti rendszer lényege, hogy betegforgalmi adatokhoz tudják igazítani, az adatok elemzése után. Erre volt már példa Győrben is. Az első betegbiztonság, emelte ki az államtitkár.