Új kétszáz forintos forgalmiérme-emlékváltozatot és nagyméretű emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) október 6-án, Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú tiszteletére. Az MNB pénteki közleményében azt írta, hogy 

  • a jegybank az aradi vértanúk emléknapján 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű harmincezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából;
  • az MNB az emlékérmék mellett a kétszáz forintos forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére.

A kétszáz forintos pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetőek. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a kétszáz forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte.

200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat Batthyány Lajos vértanúságának 175. évfordulója alkalmából
200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat Batthyány Lajos vértanúságának 175. évfordulója alkalmából
Kép: MNB

Az új kétszáz forintosok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt bimetál érmékkel, a lakosság a mindennapi vásárlások alkalmával találkozhat majd velük.

A Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú elnevezésű, harmincezer és 7500 forintos emlékérmék készpénzforgalomba nem kerülnek, fő szerepük a méltó megemlékezés - áll a tájékoztatásban. 

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezésű emlékérmék előlapja
A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezésű emlékérmék előlapja
Kép: MNB

Az emlékérmék előoldalán Batthyány Lajos – Barabás Miklós festménye alapján készült – félalakos portréja látható, a hátlapon, bal oldalon pedig egy kopjafa stilizált ábrázolása, ebbe illesztették a vértanúk kivégzésének évét jelölő 1849-es évszámot, alatta pedig az aradi vértanúk neve olvasható, haláluk sorrendjében.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezésű emlékérmék hátlapja
A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezésű emlékérmék hátlapja
Kép: MNB

A hátlap jobb oldalán az aradi Szabadság-szobor (Zala György szobrászművész alkotása) részletének ábrázolása látható. Mindkét emlékérme átmérője 52,50 milliméter, szélük recézett.

Az ezüst emlékérme – a készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg október 7-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában – derült ki a jegybanki közleményből.