Az elmúlt pár évben 48, zömmel külföldi tulajdonú céggel kötött stratégiai megállapodást a kormány, de ez nem eredményezte azt, hogy ez a kör élen járt volna a munkahelyteremtésben - derül ki az Index összeállításából. A 2012-es és a mostani állapotokat a Céginfo.hu adatai alapján összevetve az látszik, hogy 1877 emberrel dolgozik több az említett multiknál, amelyek így összesen közel 155 ezer főnek adnak munkát. Ha viszont hozzászámoljuk a készülődő elbocsátásokat is, a helyzet nem túl rózsás: a komáromi Nokia csaknem kétezer embert érintő bezárásával és a Magyar Telekom óriási, 1700 fős elbocsátásával a teljes mérleg várhatóan negatívba fordul, és nem is látszódnak azok a bővítések, amelyek ezt teljesen ellensúlyoznák.

A kép nem egységes: a nagy elbocsátókon túl néhány cég különösen jól teljesít: a Mercedes például önmagában 1737, az Audi 3827 új munkahelyet hozott létre a céginfó szerint 2012 óta, utóbbi csak a 2013-as megállapodás óta hozott létre kétezret. Persze több mint valószínű, hogy ezek az állások a stratégiai partnerségtől függetlenül, tisztán üzleti érdekből jöttek létre. A Boschnál 568 fővel, a Tevánál 543 fővel dolgoznak többen, míg az IBM-nél, a Huaweinél, az Ericssonnál, jelentős változások nem voltak.

Leépített viszont a Suzuki és a Coca-Cola, a BorsodChem és a Jabil Circuit. Utóbbi önmagában 3830 munkahely megszűnéséért felel, összesen a stratégiai szövetséges cégek 10 700 embert tettek lapátra 2012 óta.

Ha megnézzük, hogy együttesen a 48 stratégiai partner hány új munkahelyet hozott létre két év alatt, azt találjuk, hogy összességében alulmúlják a versenyszféra átlagát. Míg a KSH adatai szerint durván 2 százalékkal több embert alkalmaz a versenyszféra 2012 januárja óta, addig a növekedés a stratégiai partnerek körében mindössze 1,6 százalékos.