Folytatódik a rossz minőségű élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent a virsli- és kenyérrendelet, valamint készülőben van egy szabályozás, amely számos süteménynél csinál rendet, emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön. A sor pedig újabb elemekkel bővül.
Ebben az évben a gyorsfagyasztott ételekre készül olyan irányelv (szabályozás), amelynek célja, hogy a korábbinál jobb minőségű élelmiszerek jöjjenek ki az ételgyárakból - erősítette meg a Buksza élelmiszeriparból származó információit a Földművelésügyi Minisztérium. A gyorsfagyasztott ételek mellett a minőségi jelzéssel ellátott húskészítmények és az úgynevezett ciderek - az alma erjesztésével készült alkoholos italokra - is készül egy irányelv, amely a minőséget garantálja a jövőben.
Húsosabb virslik
A már említett virslirendelet idén augusztustól hoz az eddiginél nagyobb legalább 51 százalékos hústartalmú virsliket. Emellett a szafaládénál, a krinolinnál, a debreceninél és több más hasonló terméknél előírják a kötelező hústartalmat augusztus 1-től.
Húskészítmény | Kötelező hústartalom 2017 júliusától (%) | Jelenlegi előírt hústartalom (%) |
Virsli | 51 | 40 |
Párizsi (parizer) | 51 | 40 |
Krinolin | 55 | 40 |
Zala felvágott | 60 | 50 |
Debreceni (csemege) | 55 | 45 |
Sütőkolbász | 65 | 50 |
Forrás: Buksza-gyűjtés, Magyar Élelmiszerkönyv, Földművelésügyi Minisztérium |
Kenyerek és százalékok
A tárca szándékai szerint a virslik mellett a kenyerek is jobb minőségűek, tartalmasabbak lesznek, íme a legfontosabb - idén július 22-től kötelezően betartandó szabályok:
- A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
- A rozsos kenyérnél a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
- Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
- A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
- A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.