Az Európai Bizottság figyelemmel fogja kísérni a hazai mobilfizetési rendszer alakulását - áll Joaquín Almunia uniós biztos válaszában, amelyet Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő kérdésére adott.

Herczog azt tudakolta, nem ütközik-e az uniós versenyszabályokba, hogy a kormány központosítja a mobilfizetést. A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló 2011. évi CXCX. törvény értelmében 2012-től kezdődően többek közt a parkolás, az útdíj és a közlekedési jegyek mobiltelefon útján történő értékesítését csak és kizárólag egy később kijelölendő, 100 százalékban állami tulajdonban lévő szervezet végezheti. A szocialista politikus úgy véli, hogy ez a szolgáltatási versenyt korlátozó lépés nemcsak a fogyasztók érdekeit sérti, de számos hazai, vállalkozás évek óta zajló fejlesztéseit is egy tollvonással húzza keresztül, illetve lassítja az innovációt.

Almunia válaszában leszögezte, hogy csak a törvény végrehajtására szolgáló rendeletek elfogadása és a fizetési rendszert működtető szervezet kijelölése után kerülhet sor az átfogó vizsgálatra, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a közvállalkozások és az olyan vállalkozások esetében, amelyeknek a tagállamok különleges vagy kizárólagos jogokat biztosítanak, a tagállamok nem hozhatnak, és nem tarthatnak fenn az uniós szerződésekben foglalt szabályokkal ellentétes rendelkezést. Ez - értelmezi a választ Herczog - praktikusan azt jelenti, hogy garantálni kell, az új szervezet nem tud visszaélni erőfölényével

A képviselő arra is felhívja a figyelmet, hogy a válasz szerint a Bizottság sem tud olyan uniós hatástanulmányról, amely az ilyen, központosított mobil fizetési rendszerek hatékonyságát vizsgálja, tehát látszólag semmi sem indokolja az állam által kezdeményezett központosítást.