2012 után mind jogi mind közgazdasági kényszer miatt feszes államháztartási gazdálkodást kell folytatni, arra nincs lehetőség, hogy a meglévő struktúrákra többletforrást öntsünk - hangsúlyozta előadásában Banai Péter. A fő hangsúly a struktúra átalakításon nyugszik, a kórházak átkerülésével hatékonyabb lesz a feladat ellátása, s nem csak pénzügyi szempontból - fogalmazott Banai.

Az általános struktúraváltás mellett a Széll Kálmán terv gyógyszerkassza intézkedései megerősítést nyertek a tegnapelőtt megjelent rendelet eredményeként, melyekben a gyógyszerkassza csökkentésére újabb konkrét javaslatok elkészítését igérik - fogalmazott a helyettes államtitkár. A gyógyászati segédeszközök támogatása terén tapasztalt komoly feszültségek dacára egyértelműnek tűnik, hogy ezen a területen is bavatkozásra van szükség, akár előírja a Széll Kálmán terv, akár nem - tette hozzá Banai.

Ugyanakkor látni kell, hogy százmilliárdos nagyságrendben állnak rendelkezésre uniós források, amelyek zavartalan kifizetését a kapcsolódó társfinanszírozással együtt a kormány minden körülmények között biztosítja - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A konferencia résztvevői konszenzusos álláspontot fogalmaztak meg, melyet a döntéshozóknak kívánnak eljuttatni. Ennek  egyik legfontosabb megállapítása, hogy az egészségügy rossz állapota miatt erőteljes kormányzati lépésre van szükség a további erózió megelőzése érdekében. Az egészségügyet változatlanul szolidáris alapon működő alapvetően közfinanszírozott ellátó rendszerként értelmezik, amelynek fenntartásához további közforrások bevonása nélkülözhetetlen.