Glen VanHerck - aki az amerikai légierő egyik tábornoka - nem mondta meg, hány orosz kémről feltételezik, hogy Mexikóban tartózkodik, de azt állította, hogy "nagyon szorosan szemmel tartják az amerikai befolyásolási lehetőségeiket".

A Mexico News Daily szerint az orosz katonai hírszerző ügynökséget (GRU) vádolják többek között azzal, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, szerepe volt a 2016-os montenegrói puccskísérletben, kibertámadást hajtott végre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ellen, és 2018-ban megmérgezte Szergej Szkripal volt orosz hírszerzőt és lányát az Egyesült Királyságban.

VanHerck arról is beszélt, hogy aggódik amiatt, hogy olyan országok, mint Oroszország és Kína kihasználhatják a Mexikóban a drogkartellek által okozott instabilitást.

VanHerck állítása a Mexikóban tartózkodó orosz ügynökökről ugyanazon a napon hangzott el, amikor Ken Salazar, az Egyesült Államok mexikói nagykövete megdorgálta a mexikói törvényhozókat, amiért azok inkább az oroszok mellett állnak az ukrán konfliktusban.

Az elnök visszautasította az állítást

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök visszautasította a tábornok állításait. Véleménye szerint ez a kijelentés annak szólt, hogy Oroszországnak hatalmas nagykövetsége van Mexikóvárosban és ez évtizedek óta kémközpont hírében áll - írja az ABC News.

Obrador arról is beszélt, hogy Mexikó senkinek sem gyarmata és nem küld kémeket sehova. Hogy ezt miért mondta azt nem tudni, ugyanis ilyen állítások nem hangzottak el a tábornok szájából.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.