Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a görög helyzetről szóló elnökségi beszámolót értékelve az Ecofin-ülésen elmondta: ismét bebizonyosodott, hogy Magyarország a korábbi kritikák ellenére vállalt és képviselt gazdasági programjának köszönhetően az elsők között lábalt ki az egész Európát sújtó krízisből - tudósított a szaktárca. A miniszter szerint a most elfogadott mentőcsomag, illetve annak várható következményei nem lesznek számottevő hatással Magyarország gazdasági és pénzintézeti működésére.

A közlemény szerint az Ecofin-miniszterek a július 14-i tanácskozáson tájékoztatást kaptak az euróövezeti vezetők csúcstalálkozójának (eurócsoport) napirendjén szereplő kérdésekről, különös tekintette a görög krízis kezeléséről. Varga Mihály az ülést követően elmondta, Görögország az elmúlt években hozott döntéseinek, valamint a nemzetközi intézmények által javasolt terápiának is köszönhetően már nincs abban a helyzetben, hogy egyedül dönthessen arról, miként kívánja rendezni megrendült gazdasági helyzetét. A miniszter szerint a görög viszonyok rendezése összeurópai problémává vált. Az eurócsoport hétfőn reggel napvilágra került megegyezése még nem jelent végleges megoldást, szigorú feltételeknek kell teljesülnie, többek között számos nemzeti parlament, beleértve a görög és a német törvényhozás jóváhagyására is szükség van, hogy formálisan is megkezdődhessenek a tárgyalások a program részleteiről. Varga hozzátette: a görög társadalom számára óriási terhet jelent majd a hitelcsomag közvetlen és közvetett hatása.

A tanácskozáson megválasztották az eurócsoport következő elnökét, és megvitatták a luxembourgi elnökség Ecofin-munkaprogramját. A magyar fél hangsúlyozta: Magyarország támogatja az Európai Beruházási Terv megvalósítását, amely az európai gazdaság növekedésének útjában álló egyik akadály, a beruházások elmaradásának felszámolását tűzte ki célul - írja a közlemény.