A kormány az adójóváírás után bevezeti a járulékjóváírást a családi adókedvezmény rendszerében, ami plusz 53 milliárdos bevételkiesést jelent a büdzsének, így a családi adókedvezmény 2014-ben már 230 milliárdos támogatást jelent a családoknak. A jövő évi büdzsé biztosítja gyermeket vállaló diákoknak a diákhitel elengedését is - tette hozzá a miniszter.

A nyugdíjakat az inflációval megegyező mértékben emelik, vagyis 2,4 százalékkal, bevezetik a gyed extrát, és nő a téli közmunkára fordított támogatás. Varga szerint 2014-ben a reálkeresetek 2 százalékkal, a háztartások fogyasztása pedig 1,9 százalékkal nőhet.

Az e-útdíj bevételek stabilabban tervezhető, a kormány azzal számol, hogy az uniós támogatások felhasználása sokkal fegyelmezettebb lesz, így stabil lehet a 2014-es büdzsé. Az uniós támogatások egyrészt a növekedést segíthetik, másrészt stabilizálják a költségvetést az így befolyó adóbevételek. A költségvetés biztonságát alapozza meg a kormány rendelkezésre aló 120 milliárd forintos rendkívüli tartalék, illetve a 100 milliárdos országvédelmi alap - fogalmazott a miniszter.

Nincs olyan terület - legyen az az egészségügy, az oktatás, a hon- vagy rendvédelem - , ami kevesebbet kapna az idei támogatásnál  - erre kínosan ügyeltünk - mondta Varga. Az adótörvényeket két hét múlva nyújtja be a kormány, ám nagy változások nem várhatóak. A húsáfa-csökkentésre van hely a költségvetésben, ennek mértékéről a kormány várhatóan szerdán dönt - mondta Varga Mihály.

December közepére fogadhatják el a költségvetést

A költségvetési vitáknak évtizedek óta bejáratott menetrendje van - bár ez nem jelent semmit, mert tavaly épp a Matolcsy György vezette NGM rúgta fel a törvényi határidőket. A költségvetési törvény elfogadására elvileg nincs végső határidő, azt parlament a vita során bármikor megteheti - így a végszavazásra akár 2014-ben is sor kerülhet. Természetesen ez nem várható, hisz a kormány a kényelmes kétharmados többségével a feles költségvetési törvény vitáját várhatóan a karácsony előtti napokban lezavarja.

A jelenleg hatályos államháztartási törvény szerint az októberben kezdődő viták után november 30-ig kell határoznia a parlamentnek a minisztériumok főbb kiadási és bevételi számairól, így az államháztartás főbb számairól - a hiányról is; tavaly ezt a határidőt nem sikerült tartani, ezért inkább módosították az államháztartási törvényt. Egészen 2012-ig úgy állt a helyzet, hogy a november 30-i szavazás után már nem változhatott a hiány - ám tavaly óta az áht megengedi, hogy a végszavazás előtt a kormány olyan módosító javaslatokat terjesszen be, amely módosítja a november 30-ig, két hónapos vitával elfogadott költségvetést. Így csak akkor látható a tényleges költségvetés és hiány, ha a végszavazás megtörténik - ami várhatóan december 16-án esedékes.