A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A világ legbefolyásosabb országait és az Európai Uniót összefogó csoport tagjai a pénteken kiadott közlemény szerint kötelezettséget vállalnak arra, hogy az automatikus információcserét teszik az új globális szabvánnyá − vagyis e kötelezettség elvben nem csak rájuk vonatkozna. A G20 szerint be kell zárni azokat a kiskapukat, amelyek segítségével a multinacionális vállalatcsoportok legálisan optimalizálják az adófizetést − azaz, abban az országban róják le a terheket, ahol ezt a legkisebb befizetéssel tehetik meg.

Az adózás, illetve az adóelkerülés kérdése azt követően vált a világgazdaság meghatározó szereplőinek egyik fő témájává, hogy a pénzügyi válság következményeinek leküzdéséért az adófizetőknek is nagy áldozatokat kellett hozniuk, ami viszont az egyes államok költségvetési helyzetének megingásához vezetett − leegyszerűsítve, így lett a bankszektor válságából adósságválság. A húszak mostani előrelépését ez ügyben az tette lehetővé, hogy idén augusztus végén Kína is csatlakozott az adóügyi kölcsönös együttműködésről szóló multilaterális egyezményhez, utolsóként a G20 tagjai közül. (Az OECD és az Európai Tanács égisze alatt még 1988-ban útjára indított egyezményt eddig 56 ország írta alá − Magyarország nincs köztük −, a G20 tagjai a válságkezelés csúcsidőszakában, a 2011-es cannes-i államfői találkozón vállalták, hogy mindannyian csatlakoznak hozzá.)

Az automatikus információcsere részleteit 2014 során kell kidolgozni − szögezte le a húszak közleménye −, a cél az, hogy 2015 végétől működjék a rendszer. A G20 ezzel beverte az első szöget a vállalati adótrükközés koporsójába − kommentálta a hírt a Reutersnek az Oxfam nemzetközi segélyszervezet mexikói részlegének igazgatója, Carlos Zarco −, de nem adott garanciát arra, hogy miként és mikor állítják le a legszegényebb országok kifosztását. A fejlődő országoknak is jelen kell lenniük az adózási szabályok újraírásánál − hangsúlyozta Zarco. (A brit Christian Aid segélyszervezet korábbi becslése szerint évi 160 milliárd dollárnak megfelelő adó megfizetését kerülik el a multik a fejlődő országokban − ez sokkal több annál, mint amit az érintett országok segélyként kapnak.)

Más NGO-szervezetek kifejezetten csalódásuknak adtak hangot amiatt, hogy a G20 nem adott még formálisan helyet a fejlődőknek az adóelkerüléssel foglalkozó OECD-projektekben, illetve emlékeztettek arra, hogy a G8 idén júniusi észak-írországi csúcstalálkozóján az adóparadicsomok ügye is szóba került. Akkor azt is célul tűzték ki, hogy a transzparencia növelésének részeként fel kell deríteni az ilyen helyeken rejtőzködő vagyonok tényleges tulajdonosait; erről a G20 most nem ejtett szót, amit egyes szervezetek visszalépésként értékelnek.