A hiteles adatokat tartalmazó, teljes körű nemzeti vagyonleltár célja az állami vagyon felmérése és pontos nyilvántartása. Az ezzel kapcsolatos hiányosságokra az ÁSZ többször is felhívta a figyelmet. Márton Péter, az MNV vezérigazgatója közölte: 2014. január elsején megkezdi működését, vagyis elérhető lesz az úgynevezett Országleltár-program jelentős része. Az ország vagyonának egységes nyilvántartásában az országleltár elindulása előtt is várható előrelépés, a tavalyi évre vonatkozó adatok október közepétől elérhetővé válnak a nyilvánosság számára az Országleltár-program portálján - tette hozzá a vezérigazgató.

Törvényi előírás alapján az ÁSZ évente ellenőrzi az állami tulajdonosi joggyakorlást. A legutóbbi, 2012. december 13-án nyilvánosságra hozott, 2011-es évet vizsgáló jelentésében az ÁSZ számos hiányosságot tárt fel az állami vagyongazdálkodás területén. A számvevők akkor elsősorban a vagyonelemek felhasználására, illetve hasznosítására irányuló stratégiák hiányára hívták fel a figyelmet.

 

A vagyongazdálkodás egységesítésével, az átlátható és ellenőrizhető felelősségi viszonyok megteremtésével, egységes irányelvek megalkotásával és progresszív jogalkotással az állam képessé vált arra, hogy megvédje a nemzeti vagyont, sőt az ésszerűség jegyében gyarapítsa is azt - mondta el Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a Szemléletváltás a közszférában című konferencián.
Előadásában rámutatott arra, hogy a korábbi elégtelen, visszaélésekre és pazarlásra is lehetőséget adó szabályozáshoz képest mára új szemlélet honosodott meg az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás terén.
A fejlesztési tárca eredményei közül kiemelte az állam tulajdonosi szerepének erősítését a stratégiai ágazatokban, az egységes vagyonnyilvántartási rendszer létrehozására tett lépéseket, a PPP-sportprojektek kiváltását, a bajbajutott devizahitelesek megsegítésére indított NET-programot, valamint az állami ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adását.