A legtöbb Balatonon nyaralónak van kedvenc étele, ezért is hirdette meg a Balatoni Kör idén kilencedik alkalommal az Év Strandétele versenyt.
A versenyben idén először kiemelten értékelik, akár különdíjjal is a jól árazott ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt.
Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat.
Szintén újdonságként idén vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is adnának, ezért a nevezőket arra kérik, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.
Mikroszkóp alá került a sültkolbász és a lángos
Élelmiszeripari ellenőrzésnek vetették alá a strandbüféket. Kiderült 241 létesítmény vizsgálata alapján, hogy milyen minőségű ételt fogyasztanak a nyaralók a strandi étkezdékben, és az üzemeltetők mennyire tartják be a higiéniai szabályokat. Bővebben >>>Az idei díjkategóriák
Az idén díjazott kategóriák, melyekre várják a nevezéseket:
- a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában);
- a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák);
- az Év felfedezettje (ha lesz ilyen);
- az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő);
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő).
Tavaly nyert a kovászos uborkaleves
Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.
Az alábbi feltételeknek kell megfelelni a nevezéshez:
- Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön;
- egyszerű, de kreatív, nyárias legyen,
- gyorsan és akár büfékben is elkészíthető legyen, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is
- akár elvitelre is alkalmas legyen,
- szerepeljen a vendéglátóhely kínálatában.
Bárki nevezhet saját étellel is
A Balatoni Kör augusztusban 3-án osztja ki a díjat, előtte július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.
Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel.
Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címen, megadva
- a nevezett hely elérhetőségét (cím, e-mailcím, kontaktszemély és telefonszáma),
- a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással: alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van),
- és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.
Milyen a jó strandétel?
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól a klasszikus strandételek (sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.
A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérik majd fel, hogy győztest válasszon.
A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.