Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője az MTI-nek szombaton küldött közleményében arra szólította fel a kormányt és a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, hogy semmilyen szerződést ne kössenek, "ne szórják a pénzt", és kezdjék meg az egyeztetéseket az új blokkokról.

A DK az elmúlt időszakban többféle módon jelezte az illetékeseknek - köztük Orbán Viktor kormányfőnek, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, valamint Áder János államfőnek - hogy elfogadhatatlannak tartja a kormányzat gyakorlatát "minden idők legnagyobb" állami beruházásával kapcsolatban - tudatták.

A DK szerint érthetetlen, hogy a kormány nem egyeztet a pártokkal, a szakértőkkel, és nem támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek egy parlamenti bizottság létrehozásáról szólnak.

Kizárták az Areva francia energetikai társaságot a dél-csehországi temelíni atomerőmű bővítésére kiírt pályázatból - közölte szombaton a Cseh Energetikai Művek (CEZ), amely az erőmű tulajdonosa. A CEZ szerint az Areva nem teljesítette a megkövetelt feltételeket, ezért az atomerőmű 3. és 4. energiablokkjának építésére kiírt pályázat végső szakaszában nem vehet részt. A Csehországban az évszázad üzletének minősített megrendelésért már csak az amerikai Westinghouse társaság és a MIR-1200 orosz-cseh konzorcium maradt versenyben. Az Areva azonnal bejelentette, hogy tiltakozik, és megóvja a CEZ döntését. A CEZ 2009 augusztusában írt ki nyilvános pályázatot a temelíni atomerőmű 3. és 4. energiablokkjának megépítésére. Az utolsó előtti szakaszba az a három ajánlat jutott, amelyeket a Westinghouse, az Areva és a MIR-1200 nyújtott be. A CEZ-nek most egy éve van arra, hogy a két versenyben maradt ajánlat közül kiválassza a neki leginkább megfelelőt. A szerződések aláírását 2013 végére tervezik. Minden pályázó azt ígérte, hogy a cseh cégek részvétele több mint 70 százalékos lesz a több mint 200 milliárd korona értékű projekt megvalósításában.