Egyes statisztikák szerint óránként 180 000, évente pedig több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk fel Magyarországon.

A turisztikai övezetekben az átlagnál nagyobb az egyszer használatos csomagolóanyagok forgalma, leginkább a nyári hónapokban. Mindez folyamatosan fokozza a klímaválságot és terheli az élővilágot. 

A helyzet azonban sokkal jobb, mint négy-öt éve, akkoriban a PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosították újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végezte – mutat rá a Balatoni Turizmus Szövetség.

Az új szabályozásnak köszönhetően reményeik szerint a Balaton környezeti terhelése már idén is csökkenni fog.

A tavaly megjelent rendelet értelmében minden legalább 400 négyzetméter eladótérrel rendelkező élelmiszerbolt számára kötelező visszaváltó automatát üzemeltetni. Amennyiben az itt működő automata éppen üzemen kívül van, akkor kézi átvételt kell biztosítani a vásárlóknak a visszaváltásra.

A Balatoni Turizmus Szövetség most olyan akciót indít, amelyben a környezettudatos nyaralásra hívja fel a figyelmet. 

Íme, mit ajánlanak: 

  • Ha tehetjük,  járjunk kerékpárral a strandra vagy akár bevásárolni is.  Akinek nincs kerékpárja, az kölcsönözhet a BalatonBike365 központjaiba jó ár-érték arányú bicikliket. 
  • A boltokban ne vásároljunk feleslegesen. Gondoljuk végig, hány százalékát dobtuk szemétbe azoknak az élelmiszereknek, amelyeket legutóbb vettünk.
  • Ha balatoni áruházláncok egyikében vásárolunk, akkor részesítsük előnyben a csomaglásmentes termékeket, vigyünk magukkal egy saját szatyrot, kosarat.
  • Ha tehetjük, akkor felejtsük el az egyszer használatos műanyag villákat, késeket. Igyekezzünk a nyaralásból kiszorítani azokat a műanyag eszközöket, amelyek egy használat után egyből a szemétben végzik.
  • Váltsuk vissza a PET-palackokat.
  • Igyunk csapvizet, a Balaton környékén ez kiváló minőségű.