Néhány éve volt egy kísérletünk a provence-i rozékutató-intézettel: 16 ottani helyi fajtából és a tőlünk származó kékfrankos szőlőből készítettek kísérleti borokat - írja ifjabb Dúzsi Tamás a Facebook-on. A kísérlet tárgya az volt, hogy mely fajták a legalkalmasabbak rozé készítésre, és a kékfrankos bizonyult a legjobbnak a francia mezőnyben.
Hétfőn, a még jelenleg is tartó GiESCO konferencián, a világ talán legfontosabb szőlészeti konferenciája, a provence-i rozékutató 3 rozét mutatott be: egy olaszt, egy provence-it és a mi Kékfrankosunkat - tájékoztat Dúzsi. Véleménye szerint nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem holmi Blaufränkischként, vagy Lembergerként lett bemutatva, hanem a magyar nevén, Kékfrankosként, illetve franciásan "Kékfranko" formában. A telefonbeszélgetéseinkből kiderült mára már, hogy ez a magyar név nagyon megragadt a provence-i kutatók fejében.