- Egy általánosan elfogadott álláspont, hogy a magyarokat nem érdeklik a pénzügyeik - Önnek mi a véleménye erről? Érdemes ilyen tematikájú blogot írni?

- A kérdésben némiképpen benne is van a válasz: a magyarok nem tehetik meg, hogy ne érdekeljék őket a pénzügyek, tehát voltaképp küldetésünk is, hogy felkeltsük az érdeklődést - ha nem lenne. A jó hír az, hogy van érdeklődés, szükség is van az ilyen blogokra. A téma sok irányból megközelíthető. Van, akit gazdaságpolitikai vetülete érdekel, van, aki jó tippeket keres bankszámlára, befektetésre, megtakarítási vagy hiteltermékekre, és van, akinek már az is megnyugvást jelent, ha azt láthatja, hogy mások is azokkal a problémákkal küzdenek pénzügyek terén, mint ő. Nem csak a pénzügyekre igaz, hogy a kilátástalanság legyőzésének legjobb módja a gondok kibeszélése, az ötletek megosztása, egymás bátorítása.

- Szoktak olvasni külföldi gazdasági blogokat vagy bármilyen gazdasági sajtóterméket?

- Alapvetően mindannyian, akik ezt a blogot írjuk és szerkesztjük, valamilyen gazdasági sajtó környékéről érkeztünk. Mindennapjaink része, hogy olvassuk a magyar és külföldi sajtótermékeket, blogokat, elemzéseket.

- Ki a blog célcsoportja? Átlagembereknek írnak, vagy a szakmabelieknek szól?

- Sok kommentben visszaköszön, hogy szakmabeliek is olvasnak minket, olyankor nyilván "átlagemberi" szerepben, talán azért, mert olvasmányosan, szórakoztatóan, néha a témához igazodó hevülettel írunk, olyasvalamiről, amiről általában szárazan és józanul szokás.

- Számos oldal foglalkozik pénzügyekkel és gazdasági tanácsadással - mennyiben más a blog? Mennyivel tud többet nyújtani?

- Nagyon ritkák azon pénzügyi témájú blogok, amelyeket minden hátsó szándék nélkül írnak: remek szakmai és tanácsadói blogok vannak, amiknek az is a céljuk, hogy fizetős ügyfelekké konvertálódjon az olvasók egy köre. Nálunk nincs semmi ilyesmi, nem foglalkozunk ezzel, és igyekszünk azokat a kommenteket is eltávolítani, ahol ránk akaszkodva reklámoznák a remek konstrukcióikat a brókerek.

Amivel mi többet nyújtunk az az, hogy sokszor egy lépéssel távolabbról szemléljük a gazdasági történéseket, akár meg is kérdőjelezve bizonyos gazdaságpolitika vagy közéleti viták értelmét. A termékekről pedig minden elfogultság nélkül írunk, igyekszünk szórakoztatóak, olvasmányosak lenni. Egy elfogultságunk van: a pénzben, a profitban és ezek motiváló képességében hiszünk, a pénzhelyettesítő fecniket meg az unortodoxiát viszont kritikusan szemléljük.

- Mi alapján dönt egy téma megírásról? Az aktuális események vagy saját tapasztalatok befolyásolják inkább?

- Is-is. Többen írunk, igyekszünk vegyesen hozni pénzügyi, befektetési, vagy aktuális gazdaságpolitikai témákat.

- Hányan írják a blogot? Egy megszokott, állandó csapat munkája köszön vissza a posztokban?

- Nagyjából azonos rendszerességgel írja fél tucat ember, mindenki arról a témáról, amiben otthonosabban mozog. Közös bennünk a gazdasági érdeklődés, sokunk személyes tapasztalatait írja meg, van, aki elemzői igényességgel viszonyul a témához, de egyikünk sem alkalmazottja pénzintézetnek, pénzügyi tanácsadónak, vagy elemzőcégnek.

- Szoktak visszajelzések kapni egy-egy elemzés, megtakarítási ötlet kapcsán?

- Természetesen, egy blognak az is a célja, hogy a kommentálókon keresztül interaktivitást szüljön.

- A szerzők mennyire tudatosak pénzügyileg? Maguk is alkalmazzák az olvasóknak adott befektetési tanácsokat?

- Természetesen. Furcsa is lenne, ha bort inna, de vizet prédikálna a csapat. Ugyanakkor nyilván köztünk is van olyan, aki mondjuk befürdött frankhitellel.

- Ritkán találkozni női elemzőkkel - miért csak férfiak vannak a szakmában?

- A blogunkat fele részben nők írják. Igaz, egyikünk sem professzionális elemző.

- Nemrégiben született egy írás a blogon, ami a német nyugdíjasok helyzetét tárgyalja - Ön mit tervez hol és mivel fogja eltölteni nyugdíjas napjait?

- Én személy szerint Badacsony tetejéről szeretném az öbölben ringatózó yachtomat nézni.