Herbert Stepic a Wirtschaftsblatt című osztrák lapnak elmondta: a társaság magyar érdekeltsége az első félévben 100 millió eurós értékvesztést szenvedett el, és a "magyarországi válság miatt biztos, hogy a második félév nem jobb lesz, hanem rosszabb".

Egyelőre nem látni, milyen mértékű leírásra lesz szükség a második félévben, mert megbecsülhetetlen, hogy hányan élnek majd a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésének lehetőségével. Az viszont biztos, hogy fel kell tőkésíteni a magyarországi Raiffeisent.

Az RBI számára Fehéroroszországtól Albániáig "lényegében nagyon jól" megy az üzlet Kelet-Európában. Csupán egy problémánk van, ez pedig Magyarország - mondta Stepic.

Ugyanakkor a második félév a csoport egészét tekintve is jelentősen rosszabb lesz, mint az első, de a társaság így is nyereséggel zárja majd az évet. A 940 millió eurós profitot jósló elemzői előrejelzés azonban "már nem aktuális" - mondta az RBI vezérigazgatója.

A hét elején az Erste Group osztrák bankcsoport azt közölte, hogy a korábban várt 700 millió eurós nyereség helyett 700-800 millió euró közötti veszteségre számít az euróövezeti államadósság-válság és a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamos végtörlesztése miatt.