Egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetői kapcsolattal, így egy kiterjedt érdekeltségi hálóról lehet beszélni. A nagyszámú cég és magánszemély kapcsolódások miatt fontos, hogy szerződéskötés előtt a cégek, nem csak a vevőik pénzügyi helyzetét vizsgálják meg, hanem azt is milyen más cégekhez, személyekhez kapcsolódik. Így elkerülhetők a kellemetlen meglepetések, mivel Magyarországon jellemző tendencia, hogy egy cég tartozásokat maga után hagyva felszámolja a cégét és utána tiszta lappal újat alakít. Különösen intő jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szűnt meg - figyelmeztet a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformáció szolgáltató.

Nemcsak a múltbeli cégeket érdemes megvizsgálni, hanem azt is, hogy a tulajdonos jelenlegi cégei közül van-e valamelyik eljárás alatt (például adóhatósági végrehajtás, bírósági eljárás). Elrettentő adat, hogy ma közel 140 ezer személy érdekelt tulajdonosként vagy vezetőként olyan cégben, ami eljárás alatt van. A nem eljárás alatt lévő céggel is baj lehet a későbbiekben, kockázatosságuk magas, üzletkötéskor óvatosan kell eljárni velük szemben.

Több mint tíz cégkapcsolat egy személynél

Egyszerre több mint tíz jelenleg is működő cégben 770 személy tulajdonos, de ha a már megszűnt cégeket is vizsgáljuk, 2413 olyan személy van, akinek tíz vagy annál több cégkapcsolata volt valaha. Esetükben különösen fontos megnézni azt, hogy miért szűntek meg a cégek. Keleti József a Bisnode csoport országigazgatója szerint ha a szerződéskötés előtt mindenki alaposan informálódna a cégérdekeltségekről, hosszú távon a gazdaság is átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég.

A legtöbb cégérdekeltsége továbbra is a sajtóból már "híressé vált" tatabányai Erdélyi Józsefnek van, aki egy olyan cégtemetőhöz kötődik, amelyet olyan cégek neve fémjelez, mint a Bajvan Kedd Gondban lévő Kft. vagy a Bedőlt 100204 Sulpméfav Pácban lévő Kft. Erdélyi József jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható.

A nagy adótartózóknak is sok eljárás alatt lévő cégkapcsolatuk van

Ha a most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vesszük alapul, szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást találunk, amelyek ellen már van NAV vagy bírósági végrehajtás. A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, ami felszámolással szűnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is működő vállalkozás ellen is van NAV végrehajtás. A harmadik helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg hét cég kapcsolódik, amiből egy ellen NAV végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV és bírósági eljárás is folyamatban van.