Új, gazdaságosabb hulladékkezelési koncepció kidolgozását kezdi meg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) - jelentette be Kereki Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója. A tervek a jövőre nyitó, a Tolna megyei Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszín alatti létesítményét, illetve a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeit tároló Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját (KKÁT) is érinthetik.

Az NRHT felszíni létesítménye idén fogadta a háromezredik hordó kis és közepes aktivitású hulladékot, ezzel elérte a hatóságilag engedélyezett maximális kapacitást. A létesítmény felszín alatti tárolóját várhatóan 2012 végén adják át, a bányászati tevékenység a területen befejeződött, jelenleg a berendezések telepítése, az üzemeltetési infrastruktúra kialakítása zajlik. A munkálatok több mint 5,5 kilométer vágat kialakítását, illetve közel 190 ezer köbméter gránit kitermelését jelentették.

RHK pénzügyi adatok (2012, millió forint)
NRHT bátaapáti tároló építése5895,2
RFHT püsökszilágyi beruházások385,5
Nagy aktivitású hulladéktároló181,0
KKÁT912,6
Atomerőmű leszerlése270,0
Üzemeltetés (tárolók és RHK)4257,6
Lakossági támogatás 36 településen1065,0
Forrás: RHK


A KKÁT idén összesen 480, az atomerőműben elhasznált fűtőelemet vett át 50 éves tárolásra, ezzel már több mint hétezer kiégett kazettát helyeztek el a létesítményben eddig. A folyamatosan bővíthető tárolóban jövőre négy modult helyeznek üzembe, ezzel kapacitása további 2000 kazetta befogadását teszi majd lehetővé (az új kiépítéssel a tárolható kiégett fűtőelemek száma 450-ről 527-re emelkedett). Az RHK mindkét telephellyel kapcsolatban vizsgálja a gazdaságosabb tárolás lehetőségeit, a KKÁT-nál például a több országban bevált konténeres tárolás lehetőségét kezdi vizsgálni.

A társaság jövőre az idei 16 milliárd forintnál mintegy 3 milliárd forinttal alacsonyabb költségvetésből működik majd, ebből a legnagyobb tételeket a bátaapáti tárolóra elkülönített közel hatmilliárd, illetve az üzemeltetésre szánt 4,3, illetve a környékbeli 36 település támogatására szánt egymilliárd forint feletti összeg jelenti.

 

Jelentősen csökkenthetők a költségek

A 2060-ig meghirdetett biztonságnövelő program keretén belül a tároló négy kamrájában átválogatással, újracsomagolással és tömörítéssel 40 százaléknak megfelelő kapacitást szabadított fel a társaság, a tervek szerint a program a 48 kamra mindegyikében hasonló kapacitás-felszabadítást eredményez majd. A jobb térkihasználásra, a hasznos térfogatot növelő csomagolási formákra irányuló fejlesztések jelenleg 20 százalék körüli kapacitás-megtakarítást ígérnek, az RHK az ilyen rendszerű tárolók kiépítését már 2013-ban el kívánja kezdeni. A megtakarítás jelentőségét az adja, hogy egy kamra kialakítása mintegy 2,5 milliárd forintba kerül.