Lezárult a trappista sajtra vonatkozó szabályozás Európai Uniós notifikációs eljárása, így a már korábban a hazai tejipar által konszenzusosan elfogadott előírások hamarosan bekerülhetnek a Magyar Élelmiszerkönyv - közölte a a Tej Terméktanács.
Korong, nem pedig hasáb
A szakmai szervezet szerint fontos, hogy a legnépszerűbb magyarországi sajtféleségre ne csak termékcsoport-szinten (oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem ahogy az az új szabályozásban megjelenik, termékszinten is, amely kiterjed
- a felhasználható összetevőkre,
- a sajt alakjára, méretére,
- összetételi kritériumokra is.
A Magyar Élelmiszerkönyv emellett tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is. Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről. A hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú verziók – melynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként kerülhet csak a kereskedelembe.
Így néznek ki a "sajtszámok"
Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a KSH adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról – melyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek, vagy csak „nagy-lyukúak” – sokkal tisztább képet kapnak a vásárlók. A kategóriák közötti átjárás megnehezedik, de választ ad a szabályozás majd arra is, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi – náluk kevésbe elterjedt, alig ismert – trappista sajt.
Az elmúlt időszakban több – egyedi kormánydöntéssel vagy a Vidékfejlesztési Programból támogatott – hazai trappistasajt-gyártó feldolgozói kapacitás újul meg, illetve bővül ki.
A terméktanács szerint a magyar tejágazat büszke arra, hogy az idei év első nyolc hónapjában - az Agrárközgazdasági Intézet értékesítési adatai szerint - egy év alatt 8 százalékkal, míg a 3 évvel korábbi adathoz képest 55 százalékkal nagyobb mennyiségben állítottak elő trappista sajtot a magyar vállalkozások.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!