A héttagú testületben ugyanis csak a tagbankok első számú vezetői kaphatnak helyet, így Erdei Tamás utoljára az egyebek mellett az árfolyamgáttal kapcsolatos parlamenti módosítókról tárgyaló március 5-i ülésen vehet részt utoljára a bankszövetségi elnökség munkájában − tekintve, hogy az alapszabály rögzíti, az elnökségi tagság a hitelintézeti első számú vezetői megbízatás elhagyásával megszűnik.

Az elnökség lényegében az indulástól foghíjas, hiszen röviddel megválasztása után Sean Morissey, a Budapest Bank első embere fogadta el az anyabank, a GE Money felajánlását és vette át a BB-nél jóval sikeresebb cseh leánybank vezetését.

A mendemondák arról is szóltak, hogy az elnökség egy újabb tagja is kiválhat, ám a Volksbankot megvásárló orosz Szberbank stratégiai és fejlesztési területért felelős igazgatója, Valentin Mihov a múlt héten tartott budapesti tájékoztatóján arról beszélt, hogy kitartanak a jelenlegi, Balázs László vezette menedzsment mellett, jelenlegi céljuk csak a testület megerősítése. Ez pedig azt jelenti, hogy a kis bankok elnökségen belüli helyét betöltő Balázs helye egyelőre bizonyosnak látszik.

A testület kiegészítésére a jelenlegi viharos helyzetben mindenképp szükség van, hiszen az elmúlt hónapokban egyre aktívabb elnökség előtt komoly feladatok, kemény egyeztetések állnak.

Ide tartozik a tavaly decemberi megállapodás részleteinek képviselete a kormányzattal szemben, az ugyancsak a megállapodásban szereplő növekedési paktum hitelezésfelfuttatási lehetőségének kidolgozása és végigtárgyalása, vagy épp az önkormányzati finanszírozás kérdéskörének rendezése. Az elnökség az alapszabály szerint 4 fő részvételével határozatképes.

Maradó elnökségi tagok
Patai Mihály (UniCredit Bank), elnök
Gyuris Dániel (OTP Jelzálogbank), alelnök
Hendrik Scheerlinck (K&H)
Harmati László (FHB)
Balázs László (Volksbank)
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés