A hétfői határidő egy fontos mérföldköve a végtörlesztésnek - mondta Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója az m1 Az Este című műsorában. Hétfőig kell igazolni, hogy a végtörlesztő rendelkezik a végtörlesztéshez szükséges összeggel a bankszámláján, illetve hétfőig kell bemutatnia egy jogérvényes, visszavonhatatlan nyilatkozatot arról, hogy a végtörlesztéshez egy másik banktól a hitelt megkapja. Magát a végtörlesztést február végéig kell teljesíteni.

A bankok számára a jogszabály nem írja elő, hogy adásvételi szerződést elfogadjanak, másfelől egy ilyen dokumentum nem feltétlenül jelent biztos megtérülést - indokolta Müller János a bankok magatartását.

Háromszázezren végtörlesztenek

Arra a felvetésre, hogy 8300 panasz érkezett a PSZÁF-hoz a végtörlesztések kapcsán, a Bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta: a felügyelet adatai szerint százezren végtörlesztettek, és 200 ezer hiteles jelezte ebbéli szándékát, ráadásul szeptember 29-étől háromszor is változtak a jogszabályi feltételek. A bankok hihetetlen nyomásnak voltak alávetve, a banki dolgozók karácsonykor és a két ünnep között is dolgoztak - hívta fel a figyelmet a szakember.

Annak kapcsán, hogy a bankok egyszerre kezdtek el kamatot emelni, s így sokan kartellgyanút emlegettek, Müller elmondta: ennek szerinte semmilyen alapja nincs. a Gazdasági Versenyhivatal korábban indított egy vizsgálatot, ez még nem zárult le. A bankok hitelkamat-emelésének egyetlen oka volt, az, hogy bizonyos bejelentések nyomán egyszerre kezdett el drámaian gyengülni a forint árfolyama, és az egekbe szökött az országkockázati felár. A bankoknak ez a forrásköltségét egyszerre és egységesen befolyásolta - érvelt Müller János.

A többségnek az árfolyamgát segíthet

Sokféle lehetőség van a devizahitelesek megsegítésére - hangoztatta a Bankszövetség vezető tanácsadója, aki megemlítette az árfolyamgátas rendszert, a 90 napon túli tartozással rendelkezők számára kidolgozott konstrukciót, az Otthonvédő program kedvezményes kamatozású hitelét és a Nemzeti Eszközkezelőt.

A PSZÁF adatait idézve kiemelte: február végéig a devizahitelesek 15-20 százaléka él a végtörlesztés lehetőségével, 10 százalék azok aránya, akik 90 napon túli késedelembe estek, de rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, és a fennmaradó 70 százaléknak több mint a fele él majd az árfolyamgát lehetőségével.