Első ránézésre szokatlanul kevésnek tűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) munkavédelmi feketelistáján szereplő munkáltatók száma ahhoz képest, hogy hány súlyos munkabalesetről szóló hír jelenik meg a sajtóban, vagy akár csak az ellenőrzési statisztikákban szereplő szabálytalanságok számával kapcsolatos adatokhoz képest.

A munkavédelmi hatóság által 2007 óta közzétett, a munkavédelmi szabályokat megsértő és munkavédelmi bírsággal sújtott munkáltatók listáján ugyanis az NMH tájékoztatása szerint 2013. január 18-án mindössze 998 munkáltató 1050 munkavédelmi bírsághatározata szerepel. A jelenleg a feketelistán szereplő munkaadók közül nagyjából 50 körüli azok száma, amelyeket többször is elmarasztaltak. Pontos statisztika nem készül a listán szereplők jellemzőiről, azonban általános jelleggel elmondható, hogy leginkább az építőiparban, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban tevékenykedő munkáltatók vannak többségben a hatósági nyilvántartásban.

Az elmúlt években azonban egyrészt csökkent az évenként elvégzett ellenőrzések száma, másrészt pedig a hatósági szemlélet megváltozása is közrejátszik abban, hogy mérséklődött a bírsághatározatok száma. A munkavédelmi felügyelők az ellenőrzések során inkább a megelőzésre, illetve a munkaadókkal való együttműködésre koncentrálnak, ezért többségbe kerültek az intézkedést elrendelő, tevékenységet felfüggesztő, illetve a hiányosságok megszüntetését előíró határozatok a bírságolással szemben. Ráadásul a megbírságolt vállalkozások gyakorta megtámadják a bírsághatározatokat, és az eljárások lezárásáig, a határozatok jogerőre emelkedéséig nem kerül fel a nyilvános listára a jogsértő vállalkozás. Emellett maga a nyilvántartás is csak két évig tartalmazza az elmarasztalt munkáltatók adatait.