A NAV és az OKF munkatársai egy előzetes ütemterv szerint vizsgálódtak a gumiabroncsokat feldolgozó somogyi cégnél, és a vele egy telephelyen levő Raklap és Tüzép Kft.-nél, amelyről kiderült, hogy tulajdonosa egy ciprusi cég.

Tolnai Jánosné elmondta: a telephelyen rendkívül nagy mennyiségű, 5600 köbméter gumiabroncsot tároltak, amelynek származási helyéről, beszerzés körülményeiről számlákat nem tudott bemutatni a cég. A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a számos tulajdonossal, köztük külföldiekkel rendelkező gumiabroncsokat feldolgozó üzemben már tavaly is folyt a feldolgozás, noha erre engedély akkor még nem volt - mondta az OKF főigazgató-helyettese. Megjegyezte: az ellenőrzések során ritkán találkoznak olyan esettel, hogy egy cég ügyvezetője semmilyen hivatalos iratot ne tudna rendelkezésükre bocsátani - arra hivatkozva, hogy minden a könyvelőnél van.

Az, hogy az eljárás és ezzel együtt a működés felfüggesztése meddig tart, elsősorban a cégvezetés együttműködésétől függ - mondta az OKF főigazgató-helyettese. Hozzátette: annyi bizonyos, hogy a cég tetemes bírságra számíthat.

Tolnai Jánosné hangsúlyozta: nem akarnak félelmet kelteni az ellenőrzésekkel, de a környezetvédelmi szabályokat mindenkivel következetesen betartatják.

A társaság honlapján található információ szerint a 2008-ban alapított Eco-Gumm Kft. 2010-ben csaknem egymilliárdos beruházással - az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, 328,2 millió forint értékű központi támogatással - építette meg az üzemet Marcaliban, ahol évente 22-25 ezer tonna használt gumiabroncsot dolgoznak fel. A gumiőrleményből egyebek mellett óvodai és iskolai játszóterek, sportpályák istállók aljzatának csúszásmentes burkolásához gyártanak gumilapokat, de termékeik használhatók ipari gépek rezgéscsillapítására, hang és hőszigetelésre is.

Egy, az internetre tavaly felkerült videón a cég ügyvezetője bemutatva az üzemet, azt ígérte, hogy az induláskor 18 dolgozót foglalkoztató cég a jövőben 130-135 embernek ad munkát. Az OKF és a NAV ellenőrei szerdán mindössze néhány dolgozóval találkoztak. Kérdésükre az ügyvezető azt mondta, hogy 9 embert foglalkoztatnak.