Az utolsó négy üzleti év számait vizsgálva megállapítható, hogy 2017-2018 évekhez képest az új cégek alapítása visszaesett, ezzel párhuzamosan pedig a cégmegszűnések száma enyhén emelkedett. Ez utóbbi adatot a kényszertörlések felfüggesztése is befolyásolhatta, valószínűleg e nélkül több cég szűnt volna meg – állítja Hantos Zoltán, az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
A 2018-2019 években tapasztalt enyhe visszaesést követően, 2020-ban jelentős arányban sikerült az ágazat árbevételeit növelni. A 2017-es 17 milliárd forintról 2020-ra a 19 milliárd forint fölé is nőtt a szektor szereplőinek árbevétele. Ezzel párhuzamosan azonban a vizsgált időszakban jelentősen csökkent a foglalkoztatottak száma. 2017-hez képest több mint 300 fővel kevesebben dolgoznak ilyen profilú vállalkozásokban.
A 2020 tavaszán megjelenő koronavírus járvány a hal és az abból készült feldolgozott termékek eladását is befagyasztotta, ráadásul a lakosság a pánikszerű élelmiszerfelvásárlása nem érintette a halból készült élelmiszereket. Az exportlehetőségek is beszűkültek. Abban, hogy ennek ellenére az ágazat szereplőinek sikerült növelni árbevételüket, szerepet játszhatott az az 544 milliós keretösszegű átmeneti támogatás, amit a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból nyújtott 2020-ban, a halgazdálkodási tevékenységet végző vállalkozások részére.
A hazai értékesítést befolyásoló egyik tényező, az egy főre jutó halfogyasztás 2019-ben 6,45 kg volt, ami 2 százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban, ugyanakkor messze elmarad a 24 kg-os uniós átlagtól. Az importhal aránya a fogyasztáson belül megközelítőleg 78 százalék.
összes cég | cégalapítások száma (db) | Megszűnések száma (db) | Éves nettó árbevétel (milliárd forint) | Alkalmazotti létszám év végén (fő) | |
2017 | 276 | 14 | 6 | 17,079 | 1633 |
2018 | 284 | 14 | 15 | 18,446 | 1683 |
2019 | 274 | 5 | 13 | 18,116 | 1426 |
2020 | 269 | 8 | 13 | 19,150 | 1297 |
Forrás: Opten |
Az elfogyasztott hal és haltermékek 39 százaléka „tartósított, illetve konzerv” termék, 32 százaléka „fagyasztott” és 29 százaléka „friss vagy hűtött” haltermék csoportjára bontható. A fogyasztás alakulására 2020-ban alapvetően nyomta rá a bélyegét a járvány gazdasági hatása, hiszen hiába lett a halhús forgalmi adója 5 százalék, árban még mindig nem tudott versenyezni a sertés és a szárnyas húsokkal, amiket a berögzült fogyasztási szokások is jobban preferálnak.