A képviselők a költségvetéshez köthető előterjesztésekről fejthetik ki véleményüket az Országgyűlésben, és ezután fogadhatják el az idei évi büdzsé módosítását, ami a parlament előző üléséről tettek át a mostanira. Az előterjesztésben foglalt változtatásoknak köszönhetően kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban az ATV-ben beszélt arról, hogy a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy támogatja a közlekedési vállalat működését, és a 3-as metró rekonstrukcióját is. "A kormány hozott egy döntést arról, hogy a fővárosi közlekedés megújítását támogatni fogja, és 60 milliárd forintban fogunk kezességet vállalni azért, hogy a 3-as metró felújítása megtörténjen. 20-30 év elmaradt beruházásait kell ebben a rövid időszakban ledolgozni" - fogalmazott a miniszter.

Az idén esedékes 53 milliárd forintos BKV-hitel visszafizetéséről Tarlós István korábban azt mondta, hogy ígéretet kapott arra, hogy a BKV működésének finanszírozását, ha nem is teljes egészében, de megoldja a kormány, és ugyanezt az ígéretet kapta az 53 milliárdos adósságállomány törlesztésére is. A főpolgármester szerint nem lehet halogathatja a budapesti közlekedés finanszírozásának végleges megoldását.

"Be kellene most már látni - és azt hiszem, hogy ezt a miniszterelnök érti is -, hogy az államnak a zsebébe kell nyúlnia ebben az ügyben. Számomra nem az a döntő, hogy a kerületektől bárki pénzt vegyen el, az a döntő, hogy a közlekedés-finanszírozás végre 25 év után megtörténjen. Változatlanul a miniszterelnökben bízom. Ezzel számot kell vetni, mert ez így tovább egy tarthatatlan állapot" - mondta a főpolgármester.

Időközben a szakszervezetekkel már megállapodott a bérekről a BKV vezetése, így elmarad a hét végére tervezett sztrájk. A megegyezés értelmében a munkáltató ez év április elsejével emeli - átlagosan 2,6 százalékkal - a főállású dolgozók alapbérét, ami számukra átlagosan havi hatezer forintos emelkedést jelent. Arról is megállapodás született, hogy az idén 140 ezer forintos cafeteria-keretet kapnak a főállású, teljes munkaidős dolgozók.