Az Erste Bank által bevezetett Pénzügyi monitor szolgáltatást március végétől érhetik el az ügyfelek. Az ingyenes funkció átláthatóvá teszi, hogy egy adott időszakban mire és mennyit költöttünk, azáltal, hogy bekategorizálja az adott számlá(k)hoz tartozó tranzakciókat (például lakhatás/rezsi, étel, autózás/tankolás, szórakozás stb. kategóriákba).

A tranzakciók egy részét a Pénzügyi monitor automatikusan besorolja fő- és alkategóriába, melyet a felhasználó egyéni szabályok megadásával vagy a meglévők módosításával testre szabhat, finomíthat. Az elemzést grafikus megjelenítés teszi könnyen értelmezhetővé.

Tapasztalataink szerint csak kevesek tudják pontosan, hogy a saját költségvetésükből mire mennyi pénzt fordítanak, ebben segít a Pénzügyi monitor - mondta Egri Szilvia, az Erste digitális csatornák osztályvezetője.

A Pénzügyi monitort 2015. november végén először az Erste dolgozók számára tették elérhetővé. A cél az volt, hogy a szolgáltatást még a márciusi publikus indulás előtt tökéletesíthessék, és tapasztalatokat gyűjthessenek az új funkció várható fogadtatásáról. A dolgozók visszajelzései megerősítették, hogy a Pénzügyi monitor segítségével a korábbinál sokkal pontosabb képet kaphat a felhasználó költéseiről, ami egy magasabb szintű pénzügyi tudatosságot tesz lehetővé - tette hozzá Egri.

A költési limitek beállításával az is megadható, hogy mennyi az a maximális összeg, amelyet adott kategóriában vagy alkategóriában költeni szeretne az ügyfél, így elkerülhető a túlköltekezés veszélye. Természetesen a rendszer nem tiltja le a limit feletti vásárlást, de segít nyomon követni, hogy sikerült-e a megszabott kereten belül tartani a tényleges költést.

Az Erste Pénzügyi Monitor fő funkciói:

- Költéselemzés:

  • költések csoportosítása fő- és alkategóriákba - a besorolási szabályok szabadon módosíthatók, kiegészíthetők
  • grafikus megjelenítés, különféle szűrők beállítása, többféle lebontás.

Költési limit beállítása:

  • aktuális hónapra megadhatók költési limitek fő- és alkategóriákra egyaránt
  • bármikor módosítható NetBankon keresztül.