Egy receptpályázaton kiválasztott 12 magyar séf részvételével december 13-án rendezik meg a világ legrangosabb főzőversenye, a Bocuse d'Or magyarországi selejtezőjét. A válogatóversenyről 4-6 szakács kvalifikálhatja magát a 2016. februári magyar döntőre, amelynek nyertese képviseli majd hazánkat május 10-11-én a Bocuse d'Or európai döntőjén. A kontinensviadal rendezési jogát idén szerezte meg Budapest a szintén pályázó London, Bécs és Lodz előtt, így jövőre 20 ország séfjeit és csapatait látjuk vendégül: szállásoljuk el őket és biztosítjuk a főzési alapanyagokat.
A világszerte ismert és a nemzetközi média által figyelemmel kísért gasztronómiai verseny európai döntőjének megrendezése sokat hozhat Magyarországnak, javíthatja az országimázst, turistákat vonzhat, de elsősorban az érdeklődés középpontjába helyezheti a magyar alapanyagokat és - a már Michelin-csillagokkal és Gault&Millau pontokkal is értékelt - magyar gasztronómiát.
A lehetőséget a magyar kormány is észrevette, már 2013 novemberében elfogadott egy határozatot arról, hogy támogatja a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület 2016-os európai döntő megrendezésére vonatkozó pályázatát, és annak sikeressége esetén vállalja a rendezéshez szükséges feltételek biztosítását, fedezi a kiadásokat. E célra 2014-2016-ban összesen mintegy 1,3 milliárd forint központi költségvetési támogatást különített el - ebből a jövő évi büdzsében 615 millió szerepel.
Év | Millió forint |
2014 | 353,0 |
2015 | 301,6 |
2016 | 614,8 |
Összesen | 1269,4 |
Forrás: Magyar Közlöny |
Mire megy az állami támogatás?
További költségvetési támogatást a budapesti versenyig a kormány nem tervez - tudta meg a Napi.hu a Miniszterelnökségtől. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület tájékoztatása szerint az állami támogatás összege fedezi a szükséges kiadásokat. A pénzt az Akadémia a két versenyfolyamat - a 2014-es stockholmi európai döntő és a 2015-ös lyoni világdöntő, illetve a Budapesten rendezendő magyar és európai döntők - lebonyolítására kapta, s ebbe beletartozik a kiválasztás, felkészítés és tréningek is - közölte lapunkkal az Akadémia. A szervezet már megtartotta a 22 évnél fiatalabb szakácsoknak szóló versenyét, közülük kerül ki a magyar csapat egyik tagja, a versenyző séf fiatal segítője (commis).
A kormányzaton kívül számos nagy cég és a teljes szakma is az ügy mellé állt, továbbá a pályázat előkészítésében szakmai közreműködőként részt vállalt a Hungexpo Zrt. is, amely otthont ad a versenynek. E példátlan összefogás eredményeként Budapest lesz a világ gasztronómiájának központja. A 2016-os versenyre - a verseny résztvevőin és a szakma neves képviselőin kívül - Budapestre érkeznek szakújságírók, a verseny résztvevőinek széles rajongótábora és a gasztronómia iránt érdeklődök egyaránt. Előreláthatóan a verseny európai döntőjének megrendezése egyúttal hazánkban az év egyik fő médiaeseménye lesz - írta az eseménnyel kapcsolatos várakozásairól a Miniszterelnökség.
Középpontban a magyar alapanyagok és borok
Az Akadémia több ezer "gasztrófant", döntéshozót, véleményformálót vár Budapestre. "A sajtó és szakma figyelme a termelők nemzetközi érvényesülését, a minőségi termékek exportlehetőségeit is támogatja, hiszen a két fő alapanyag a versenyen a kecsege és a szarvasborjú lesz. Óriási eredmény, hogy Európa gasztronómiai élvonala három hónapon keresztül Magyarországról vásárolt alapanyagokkal fog készülni a versenyre. Nagyszerű eredménynek tartjuk, hogy a verseny történetében először kizárólag magyar borok mutatkozhatnak be valamennyi a versenyhez kapcsolódó eseményen" - fejtette ki az Akadémia.
A budapesti európai döntőn 11-en szerezhetnek indulási jogot a 2017-es (kétévente Lyonban megrendezett) világdöntőre, ahol más földrajzi térségek szintén előválogatókon átesett képviselőivel versenyezhetnek, összesen 24 ország 24 séfje és csapata méri össze tudását. A döntőn a két fogást 5 óra 35 perc alatt kell elkészíteni; a zsűri által kiosztott pontszámok alapján rangsorolják a versenyzőket, az első három helyezettet arany, ezüst és bronz éremmel, valamint pénzjutalommal díjazzák.
Dátum | Esemény | Helyszín | A résztvevők száma |
2015. december 13. | Magyarországi selejtező | Metro GasztroAkadémia (Budaörs) | max. 12 fő |
2016. február 18. | Magyarországi döntő | Hungexpo (Kőbánya), FeHoVa kiállítás alatt | 4-6 fő |
2016. május 10-11. | Európai döntő | Hungexpo, Sirha kiállítás keretében | 1 fő magyar |
2017. január 24-25. | Világdöntő | Lyon, Sirha kiállítás keretében | 24 ország 24 versenyzője |
Forrás: bocusedorhungary.hu |
A főzőverseny ötlete 1985-ben a francia Paul Bocuse fejéből pattant ki a lyoni gasztronómiai kiállításon, amelynek elnöke volt, az első megmérettetés 1987-ben volt. A többszörös Michelin-csillagos mesterszakács nevét viselő (Bocuse d'Or, azaz Bocuse aranya) versenysorozaton ma már a világ több mint 50 országa vesz részt, a döntőt kétévente Lyonban, a Sirha nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítás keretében rendezik meg. A világdöntőt a páratlan években, a kontinensversenyeket pedig a páros években, mindig más helyszínen tartják.
A francia kapcsolat
A Sirha a francia GL Events kiállítás- és rendezvényszervező cég szakmai kiállítása. A magyar vásárközpont, a Hungexpo is a GL Events SA érdekeltségébe tartozik. A jövő májusi Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten szintén az itteni Sirha kiállítás keretében rendezik meg. A Sirha trade show elnöke Jerome Bocuse, a főzőverseny alapítójának fia.
Magyar versenyző 2013 előtt nem jutott ki a lyoni világdöntőre, ez elsőként Széll Tamásnak, az Onyx étterem séfjének sikerült, majd őt 2015-ben Molnár Gábor, a müncheni Geisel's Vinothek szakácsa követte. A magyarok a 24 résztvevős világdöntőn az előkelőnek tartott 10., illetve 13. helyen végeztek.
Nagy adótartozó a támogatók között
A verseny jövő évi támogatóival jelenleg is folynak tárgyalások, szerencsére sokan érzik, hogy ez olyan ügy, ami mellé érdemes odaállni - közölte az Akadémia. A támogatási szerződéseket várhatóan február végéig aláírják. Az egyesület honlapján az eddigi céges támogatók neve szerepel, így a verseny nemzetközi fő partnere, a francia Metro üzletlánc, valamint zömmel vendéglátóipari gépek és berendezések kereskedelmével, szervizelésével, beépítésével foglaklozó vállalkozások.
A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy az egyik támogatónak, az OR Metal-Group Kft. kényszertörlését elrendelte a cégbíróság. Az eljárás 2014 nyara óta húzódik, a társaság nem adott le 2011 óta mérleget. A cégadatok szerint 2012 májusa óta egy romániai lakcímmel rendelkező magánszemély a tulajdonosa. A kft. jelentős adótartozást is felhalmozott, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal 100 millió forintnál nagyobb céges adótartozásokat összesítő, idei harmadik negyedéves listáján is szerepel a neve. Az Akadémia tájékoztatása szerint az OR Metal-Grouppal a jövő évre már nem kötnek támogatói szerződést.
A sikeres reklámügynökség is feladatot kapott
A 2016-os Bocuse d'Or Europe verseny budapesti megrendezésével összefüggő pr és marketingkommunikációs feladatok 10 havi ellátására lebonyolított - nem nyilvános, háromajánlatos - közbeszerzést a HG 360 Reklámügynökség Kft. nyerte meg nettó 24,2 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A szerződést augusztus végén írták alá, majd a közelmúltban módosították, ez azért volt szükséges, mert a cég neve Network 360-ra változott. A cég tulajdonosa - a sajtóban Rogán Antal miniszter szomszédjaként emlegetett - Csetényi Csaba.
Tokhalat és szarvasgerinc filét kell tálalni a magyar séfeknek
A decemberi magyarországi selejtezőt egy, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által kiírt receptpályázat előzte meg. Ennek témája a mangalica tarja, a mangalica karaj vagy a mangalica pofa és nyelv volt, amelyhez a piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehetett választani. A neves szakemberekből álló zsűri 2015 szeptemberében választotta ki azt a 12 szakácsot, akiket pályázatuk alapján alkalmasnak találtak a Bocuse d'Or magyarországi döntőjének selejtezőjére (19-en pályáztak).
Az idei selejtező témája egy hal és egy vad étel elkészítése lesz. A témát a versenyzők október 30-án tudhatták meg, így szűk hat hét áll rendelkezésükre, hogy a szervezők által biztosított főbb alapanyagok alapján kidolgozzák a szabályzat szerint 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat, aminek elkészítésére a helyszínen 3 óra 45 perc áll majd rendelkezésükre. Az elődöntő helyszíne a Metro Gasztroakadémia lesz - ismertette a verseny menetét lapunknak az Akadémia.
Név | Munkahely |
Domján Richárd | Bock Bisztró, Budapest |
Győrffy Árpád | Kollázs - Four Seasons, Budapest |
Katona András | 12 Hay Hill, London |
Kovács Attila | Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét |
Mizsei János | Mák Bisztró, Budapest |
Molnár Péter | Johanna Maier Filzmoos, Ausztria |
Pohner Ádám | Olimpia Étterem, Budapest |
Sándor Rodrigo | Costes Downtown, Budapest |
Sipos András | NU bistro, Budapest |
Sugár Róbert | Kistücsök Étterem, Balatonszemes |
Szabó László | Helyszíni szolgáltatások, Sodexo |
Volenter István | 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár |
Forrás: Napi.hu-gyűjtés |
A magyarországi és az európai döntőnek egyaránt a Hungexpo ad otthont. A február 18-i magyar döntő a FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállításhoz, míg a májusi európai döntő a Sirha Budapest kiállításhoz kapcsolódik.
Az ételeket egy kóstoló és egy konyhai zsűri értékeli. A kóstoló zsűri legfeljebb 10 fős lehet, amely kitálalt állapotában értékeli az ételt és összesen 80 pontot adhat. A konyhai zsűri 3 tagú, kizárólag szakácsokból állhat, ők a racionális anyagfelhasználást és a tisztaságot, professzionalizmust értékelik, maximum 20 pontot adhatnak, továbbá feladatuk ellenőrizni a versenyzők alapanyagait, felszereléseit és a szabályok betartását.
Jelleg | Kötelezően felhasznált alapanyagok |
Kezdő fogás | Tokhal (egy 2 kg-os élősúlyú hal), puyi lencse (25-30 dkg), vaj (3x200 g), Kápia paprika (2 db közepes) |
Főfogás | Szarvasgerincfilé (90 dkg), birsalma (2 db, összesen 20-25 dkg), sütőtök (1 kg hokkaidó sütőtök) |
Forrás: bocusedorhungary.hu |
Több ezren kapcsolódnak be a projektbe
A magyarországi versenysorozat szervezésében szigorúan véve egy 7 fős szervezőbizottság dolgozik, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagjai tiszteletdíj nélkül látják el feladataikat. Az Akadémia 30 tagján kívül részt vesznek a munkában a hazai gasztronómia legjelentősebb szereplői, szakértők, szakújságírók. A programok lebonyolításában közvetlenül catering, helyszín- és rendezvényszolgáltatók, szálláshelyek, termelők és beszállítok, illetve az utánpótlás nevelés jegyében diákok vesznek részt. Az Akadémiai szerint a verseny összességében az egész magyarországi gasztronómiai szakma megmozdulása, véleményük szerint a döntőig közvetve és közvetlenül több ezer ember kapcsolódik be a projektbe.
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesületet 2009-ben hozták létre a magyar gasztronómia hazai és nemzetközi elismerésének növelése érdekében. Az egyesületi formában működő akadémia összefogja a szakácsversennyel kapcsolatos összes munkát; elnöke Hamvas Zoltán séf, a Michelin-csillagos Onyx étterem társtulajdonosa (elődje Bíró Lajos, a Bock Bisztro séfje volt); az elnökség tagjai nem részesülnek javadalmazásban.