A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei az élelmiszerkönyi előírások figyelembevételével laboratóriumi körülmények között vizsgálták többek között azt, hogy a termékeknek - jellegüktől függően - megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk - közölte a NFH.
A mindenki által rendszeresen fogyasztott sütőipari termékeket, kenyereket és péksüteményeket vizsgáltak. Az utóbbi termékcsoportba tartozik többek között a vajaskifli, a vizes zsemle, a tejeskifli és a finom pékáru is.
A 80-féle vizsgált termék között szerepelt 31-féle kenyér és 49-féle péksütemény.
A 31-féle kenyér közül 9 esetben, a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetben merült fel kifogás. A legjellemzőbb probléma a túl magas - megengedett határértéken felüli - sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő arányát állapították meg.
A vizsgált termékek között vannnak például Jókenyér-termékek, és a Tesco, Lidl, Penny Market, Spar, Príma Pék, Ceres, Fornetti, Turul Pékség és Karancs Pékség által forgalmazottak, illetve gyártottak - a részletes terméklista és eredmények itt találhatóak.
A vizsgálatról videó is készült:
Legolvasottabb
Leállították a karácsonykor eltűnt úszók keresését
Karácsonyi sokk: elvitték az orbitális nagyságú főnyereményt
Provokáció vagy véletlen? Lengyel vadászgépek árnyékként követték az orosz felderítőt
Sorra érkeznek a panaszok, teljes a káosz: eltűnnek a csomagok, a pénz sem kerül vissza
Hiába mentek utcára a fuvarozók, egy tollvonással pontot tett az ügy végére a kormány
Üzenetet küld az állam a betegeknek: új szabály jön az EESZT-ben, ennek sokan nem fognak örülni
Nyugdíjasok figyelem: itt a bejelentés, ekkor kapnak pénzt 2026-ban
Bombariadó az Ukrajnából érkező vonatokon, utasokat szállítottak le Magyarországon
Csilliárdokat keresnek ezek játékosok – ők lettek 2025 leggazdagabb sportolói