A Szerbank szokás szerint nem akar drágán vásárolni, ezért ha az OTP Bank kitartó, van tere az árban való versengésnek - írta a lap.

German Gref, a Sberbank (Szberbank) elnöke szerdán bejelentette, hogy július végéig szándékoznak meghozni a végleges döntést a kérdésben, de még nem tudni, mi lesz az. A tény, hogy az orosz bank érdeklődik a VBI iránt, tavaly év végén vált ismertté.

Szerdán megjelent egy vetélytárs: a magyar OTP Bank is bejelentette érdeklődését a VBI iránt. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató ezt azzal magyarázta, hogy a Volksbank jelen van azokban a régiókban, ahol az OTP Bank terjeszkedni szándékozik - írta a lap.

Hozzátette: a Szberbankkal már régen folynak a tárgyalások, főleg azért, mert a Volksbanknak több nagy résztulajdonosa van. A VBI 51 százalékban az Österreichische Volksbanken, 24,5 százalékban a német DZ és WGZ Bank, s ugyanilyen részben a francia Bank Populaire Caisse d,Epargne tulajdonában van. Magában az Österreichische Volksbankban a "népi bankok" - Volksbanken - 58 százalékot, a német DZ Bank 25 százalékot tart.

Az üzlet értéke elérheti a 700 millió eurót, a szervezők a JP Morgan és a Societé Generale.

Az Österreichische Volksbanken AG Group kelet-európai ágazatát tömörítő Volksbank International vagyona 2010 szeptemberének végén 13,7 milliárd eurót tett ki, de legnagyobb divíziója - a romániai, amelynek vagyona 4,8 milliárd euró - nincs benne az eladandó részben. A Volksbank International hitelportfóliója 9,9 milliárd, a betétek 5 milliárd eurót tesznek ki.

A Kommerszantnak Andrej Donszkih, a Szberbank helyettes elnöke azt mondta: tárgyalnak, és nyugalommal tekintenek arra, hogy megjelent még egy érdeklődő, végtére is szabad a piac, majd kiderül, mennyire komolyak a versenytárs szándékai. A lapnak egy meg nem nevezett forrása, amely ismeri a Szerbank tárgyalásainak menetét, azt mondta, hogy eddig az orosz bank volt az egyetlen érdeklődő.

A Kommerszantnak nyilatkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy Szberbank mindeddig nem vásárolt semmit Európában, csakis a FÁK államokban fektetett be, és egyelőre nehéz megmondani, mely tényezők lesznek majd az erősebbek: a politikai megfontolások, vagy az ár. "Egyfelől a Szberbank a tőkének megfelelő összeget ajánl, vagyis van tere az alkudozásnak" - mondta az egyik szakértő. Mások arra emlékeztettek, hogy a Szberbank hagyományosan nem szereti túlfizetni a megvásárolni szándékozott vagyontárgyak árát: például ezért nem jött létre tavaly a HKF Bank megvásárlása, a Szberbank ugyanis mindössze a tőkének megfelelő árat ajánlott, s ez nem felelt meg az eladónak - írta a Kommerszant.

Az orosz sajtó csütörtöki közlése szerint German Gref, az orosz állami Sberbank elnöke szerdán jelentette Vlagyimir Putyin kormányfőnek, hogy a bank vagyona év végére 9 ezer milliárd rubelre nő, miközben év elején 8,547 ezer milliárdot tett ki, s így az idei növekedés 5,3 százalék lesz.