A sütőipari vállalkozások munkájához szükséges termékek drágulása és a növekvő energiaárak miatt muszáj lesz érvényesíteniük a megnövekedett költségeiket az árakban – mondta Septe József a rádióban.
A pékek maguk határozzák meg – az önköltség alapján –, hogy milyen áron értékesítenek. Már most vannak olyan termékek, amelyeknek az ára eléri vagy meg is haladja az 1000 forintos határt, például a különleges kézműves, rozsos, magvas kenyerek esetében.
A várható drágulás mértéke több tényezőtől is függ: az alapanyagokon és munkabéren túl például attól is, hogy egy vállalkozás milyen energiaszolgáltatóval állapodott meg és főként mikor - tette hozzá Septe József.
A következő aratásig a szükséges lisztmennyiség megvan, tehát ellátási probléma nem lesz. Emellett a magyar alapanyagokból sincs hiány, így a hazai sütőipar területén nem lehet ok az aggodalomra a lakosság részéről.