A bejelentés szerint az ingyenesen és biztonságosan használható gyűjtőpontokkal a vállalat környezetbarát alternatívát kínál vásárlói számára, hiszen a visszagyűjtött olajok 100 százalékban újrahasznosíthatóak.

A Lidl Magyarország folyamatosan azon dolgozik, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát. Ennek jegyében a vállalat legújabb intézkedéseként áprilistól elindította a használt étolaj-visszagyűjtést. A tárolóedények eddig hat áruházhoz kerültek ki, és a bejáratához közel, frekventált helyeken találhatóak. Az első ütem lezárását követően pedig tovább bővül a gyűjtőpontok száma.

A leadás egyszerű: mindössze annyit kell tenni, hogy a kihűlt étolajat össze kell gyűjteni egy palackba, be kell dobni az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőbe, amit az elszállítást követően újrahasznosítanak.

A kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, míg az élővizekbe jutva a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyaként hulladéklerakóba kerül, holott a használt sütőolaj 100 százalékban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90 százalékából biodízel, 10 százalékából biogáz képződik.

A gyűjtőpontok az alábbi Lidl áruházaknál találhatóak meg:

  • Dorog, Bányász körönd
  •  Tatabánya, Győri út
  • Dunaharaszti, Némedi út
  • Székesfehérvár, Mártírok útja
  • Budapest, Fehérvári út
  • Budapest, Régi Fóti u.